TUZLARIJE - KULTURA

12.08.2011.
Šimo Ešić promovisao knjige za djecu u Breškama


U Domu kulture u Breškama u četvrtak uvečer je održana promocija knjiga tuzlanskog književnika Šime Ešića. Kroz igru sa mališanima iz Brežaka i Gornje i Donje Obodnice, Ešić je predstavio knjige "Vezena torbica", "Prva ljubav", "Prvarica", "Rudarev kućerak", "Kako se crta sunce" i "Mislilice i štoštaljke". Riječ o dijelu knjiga koje su nastale tokom njegovog četrdesetogodišnjeg književnog rada.



Knjigom "Rudarev kućerak", koja je dobila nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH, zastupljen je u kompletima Dječija književnost naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u 20 knjiga i Hrvatska književnost za djecu i mladež u 25 knjiga. Također, njegove knjige su u lektiri za 3, 4. i 5. razred devetogodišnje osnovne škole u BiH. Ešićeva djela prevedena su na engleski, njemački, makedonski, albanski, slovenački, švedski, romski i albanski jezik.



Zastupljen je, također, u brojnim izborima i antologijama, a pojedinačne pjesme i priče prevedene su mu još na talijanski, ruski, bugarski, mađarski, turski i poljski jezik.



Šimo Ešić, dobitnik je brojnih nagrada, među kojima Nagrada Udruženja izdavača i knjižara BiH za životno djelo u izdavaštvu, Nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječje književnosti u BiH, prvi je dobitnik nagrade Nasiha Kapidžić-Hadžić za pjesnički opus. Dobitnik je glavne književne nagrade Festivala humora za decu Zlatno Gašino pero za književni opus i stvaralački doprinos vedrini djetinjstva, europske nagrade za poeziju La Bohemina, zatim nagrade Kraljica Katarina, za poduzetništvo u kulturi i mnogih drugih.



Pri izdavačkoj kući "Bosanska riječ", Ešić je osnovao je i Klub čitatelja "Mali princ", u koji je za nekoliko godina uključeno više od 10.000 mališana, a organizirano je i više od 100 gostovanja pisaca u školama širom BiH. Svojim književnim radom, a posebno kulturnim angažmanom u oblasti promovisanja dječije literature i umjetničkog stvaralaštva za djecu, Ešić je godinama doprinosio afirmaciji grada Tuzle kako u regiji, tako i širom Europe, gdje je učestvovao ili organizirao brojne promocije knjiga, književne i kulturne priredbe i manifestacije.

Promociju knjiga Šime Ešića organizirala je Udruga "Društvo Breščana" u sklopu manifestacije "Dani Velike Gospe - Breške 2011", koja se održava od 6. do 15. augusta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice