TUZLARIJE - KULTURA

11.08.2011.
Umjetnost Dine Hamidovića u centru grada


Naš grad je posljednjih godina svakako, htjeli to neki priznati ili ne, postao poznata turistička atrakcija u BiH. Svi oni koji su ovog ljeta boravili na moru, pa i ranijih godina, mogli su na ulicama primorskih gradova zapaziti bezbroj umjetnika na ulici, koji iskazuju svoje umijeće kroz urbanu kulturu. Upravo taj detalj, od ove godine krasi i ulice našeg grada i obogaćuje turističku ponudu.



Naime, na Trgu Slobode smo susreli Dinu Hamidovića, mladog i talentovanog umjetnika, koji na neobičan način, koristeći se sprejom, za kratko vrijeme naslika sliku po vašoj želji. Slike sa motivima ljubavi, prirode, svemira i slično, samo su neke od inspiracija ovog dvadesetosmogodišnjeg umjetnika.





Dino Hamidović je rođen u Zvorniku, ali kako je taj grad pokoren agresijom na BiH životni put nastavlja u Tuzli. Diplomirani profesor tjelesnog odgoja, treba li reći nezaposlen, posljednjih godina svoje umijeće pokazuje slikanjem, što mu predstavlja jedini izvor prihoda. Čest je gost na humanitarnim izložbama koje se organizuju u našem gradu.



Kako nam je rekao Dino, Tuzlaci sa puno pažnje posmatraju njegove slike, neki i pazare tako da ne završi sve samo na posmatranju.



Inače, ovakav je vid umjetnosti trend u brojnim gradovima svijeta, tako da i Tuzlaci imaju priliku kupiti neobična umjetnička djela u svom gradu, a koja nastaju tik pred njihovim očima.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice