TUZLARIJE - KULTURA

16.08.2011.
Predstavljamo kandidate za nagradu ˝Meša Selimović˝
˝Zavičaj, zaborav˝
Ludwig Bauer, Hrvatska



Djelo "Zavičaj, zaborav" nastalo je na potrebi autora da spozna vlastite korjene i samim tim nađe sebe. Ludwig Bauer je pripadnik njemačke manjine koji živi u Zagrebu i ovaj je roman je njegova potreba da se suoči sa vlastitom prošlošću, stoga je lako prepoznati brojne biografske elemente u djelu.

Na 436 stranica ispričana je sudbina malog dječaka iz Njemačke kojeg usvaja partizanski komesar u malom hrvatskom mjestu. Radnja prati biografiju ovog dječaka koji će rano spoznati svoju različitost u odnosu na društvenu sredinu, spoznati germanofobiju i činjenicu da je kao pripadnik Njemačke nacije odgovoran i kriv za povjesna dešavanja u Drugom svjetskom ratu. Da bi pobjegao od tako skučenih shvatanja sredine odlazi studirati u veliki grad.

Kao odrasla osoba, intelektualac, doktor znanosti, prisustvovaće padu Berlinskog zida i biti optužen u zapadnoj Njemačkoj da je radio za obavještajnu službu u istočnoj strani Njemačke.
Njegova smrt desiće se u hrvatskom mjestu gdje biva ubijen od „naših“, a „njihovih“ vojnika. Potpuno podjeljeni, kada ga ubiju i pogledaju njegovu uniformu vojnici će izgovoriti: "Nije naš, a nije ni njihov!". To je potresna priča o marginalnosti, borbi pojedinca spram sistema koji je opterećen dešavanjima u prošlosti.

Ludwig Bauer važi za vrhunskog majstora riječi i rečenice koji sa puno pažnje gradi strukturu romana, a svojim likovima udahne notu života koju čitalac lako prepozna. Zato nije čudno što kritičari ističu činjenicu da je djelo vrhunski napisano i da se prilikom njegovog čitanja vrlo lako možete uhvatiti u razmišljanju da je pisano rukom nekog „velikog“ pisca, poput Miroslava Krleže.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice