TUZLARIJE - KULTURA

24.10.2004.
Nakon tuzlanske premijere filma ˝Jesen stiže, Dunjo moja˝
Film Ljubiše Samardžića ˝Jesen stiže, Dunjo moja˝, koji je u petak premijerno prikazan u BKC Tuzla, neće biti repriziran, iako je projekcija ovog filma bila najavljena za narednih desetak dana i to u tri termina.



Razlog tome je, kako u BKC Tuzla kažu, što su kasete uništene u Zagrebu, a za premijerno prikazivanje kasetu je u Tuzlu donio Ljubiša Samardžić.



Tuzlanska publika je pokazala interesovanje prema ovom filmu i režiseru, kojeg su obožavateljke naprosto opsjedale prije i nakon projekcije ovog filma, koji je nominiran za ˝Oskara˝. U razgovoru sa novinarima, Samardžić ističe da se nada nagradi, iako, zbog položaja zemlje u kojoj živi, ˝nema neophodan vetar koji bi ga ka tome mogao vući˝.



Zašto se opredijelio za melodramu, čija radnja se odvija početkom XX stoljeća, režiser i iskusni glumac kaže:



˝Veoma volim melodramu kao žanr, a smatram i da je melodrama jedan od najznačajnijih antologijskih žanrova svih vremena. Poslednji melodramski filmovi imaju veliku simpatiju filmskih stvaralaca, ali i publike.



Da pravim savremenu melodramu, nisam u godinama kada bih možda mogao senzibilitet, tananost, sve detalje izvući iz ljubavi mladih ljudi i njihovim iskušenjima, ali pošto se sada žena emancipovala i pošto je ona u ´IN´ fazi, mislim da je lepše napraviti romantičan film, pa ih možda podsetiti na to vreme, tu lepotu i uzbuđenje˝, kazao je Samardžić.

Priredio(la): cupo/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice