TUZLARIJE - KULTURA

21.08.2011.
Pozorište mladih Tuzle pripremilo Orwellovu ˝Životinjsku farmu˝
Prva premijera će biti izvedena u Zrenjaninu


Pozorište mladih Tuzle pripremilo je novu predstavu. Radi se o Orwellovoj "Životinjskoj farmi" koju je za polaznike Napredne faze Dramskog studija 2011 adaptacijski i rediteljski postavio Adnan Mujkić.

U predstavi igra ukupno 17 mladih ljudi koji, kako u Pozorištu mladih kažu, snagom mladosti, ljudskosti, mladalačke energije i kreativnosti pokušavaju po ko zna koji put ukazati ovom društvu da zaslužuju svoje mjesto pod suncem i to u ime svega onoga sto su do sada, ali i od sada uradili za ovaj grad, kanton i drzavu.

Smatrajući da nemaju potrebnu podršku u vlastitom gradu i državi, Pozorište mladih Tuzle je odlučilo da prvo premijerno prikazivanje nove predstave održi u Zrenjaninu, gradu sa kojim već petu godinu Pozorište mladih Tuzle uspješno sarađuje, kao sa Kreativnim centrom CEKOM iz Zrenjanina. To je, kako kažu, saradnja koja je prije svega uokvirena jako velikim prijateljstvom pa tek onda entuzijazmom i umjetničkim rezultatima.

Saradnja sa Kreativnim centrom rezultirala je time da će Pozorište mladih Tuzle 23.08.2011. godine u 20:30 sati, na Ljetnoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina, premijerno izvesti "Životinjsku farmu" i ujedno i otvoriti Ljetnu scenu grada Zrenjanina.

Drugu noć, 24.08.2011. godine, Pozorište mladih Tuzle na ulicama grada Zrenjanina prirediće izvođenje uličnog performansa BUSINGO u organizaciji i pod rukovodstvom Damira Mahovkića. Busingo porodica broji deset članova. Kroz uličnu igru pjevanja, ritam doboša i zviždaljki, porodica šeta gradom i upoznaje ga. Busingo se transformiše iz pokreta u žive kipove i instalacije tijela u prostoru, pojedinačna igra likova i kolektivna uz fire performans, i uz sve to uspostavlja komunikaciju sa publikom i prolaznicima kojima, kako kažu, zaustavlja dah i stavlja osmijeh na lice.

Nakon premijere u Zrenjaninu predstava će imati i premijerno izvođenje u Tuzli uz očekivanja Pozorišta mladih da će se do tada bilo ko sjetiti da u ovom trenutku u gradu Tuzla postoji jezgro od 300 mladih talenata i kreativaca koji radeći po ulicama, parkovima i uz lični džeparac jednog ili nijednog zaposlenog roditelja, uspijevaju da godišnje realizuju po 6 premijera predstava za koje uvijek vlada veliki interes, a koji nemaju gdje i iz bilo kojih sredstava da rade na prikazivanjima predstava koje su u cijeloj regiji osvojile niz prvih nagrada.


"Životinjska farma" metaforički govori o pokušaju stvaranja totalitarne vlasti pojedinca, o nasilju i moći kao fenomenu vlasti i vladavine. Radnja predstave je veoma aktuelna i može biti smještena u bilo koji vremenski period ili bilo koji prostor dešavanja.



Predstava je koncipirana tako da se sve dešava na rođendanskoj zabavi za dječaka koji slavi svoj deseti rođendan, i čiji su roditelji kreirali takav sadržaj da sve podsjeća na ambijent životinjske farme. Djeca stavljajući maske životinja ulaze u lik životinja, gdje se zapravo preispituje granica između ljudskog i životinjskog? Tako se djeca putem igre ili «predstave u predstavi» igraju sa jako ozbiljnim temama akcentujući sve današnje, ali i historijske probleme u vlasti, društvu, porodici, međuljudskim odnosima i društvu.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice