TUZLARIJE - KULTURA

20.08.2011.
Predstavljamo kandidate za nagradu ˝Meša Selimović˝
˝Adio kauboju˝
Olja Savičević Ivančević, Hrvatska



Olja Savičević Ivančević mlada je spisateljica čiji je roman „Adio kauboju“ zasluženo ušao u konkurenciju za nagradu „Meša Selimović“. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu i možda upravo zbog toga njeni su romani napisani odmjereno, bez ičega za dodat ili oduzet.

„Adio kauboju“ je vrlo pametno i vješto koncipiran roman mlade spisateljice koji se odvija kao film u tranzicijskom dobu. Radnja romana smještena je u dalmatinskom mjestu koji bi po svemu sudeći trebao biti Split – rodni grad autorice ili barem njegova šira okolina, a odvija se kao istraga o samoubistvu vlastitog brata i razlozima njegove smrti. Pri tome se preispituje društveni kod i tranzicijsko beznađe.

Kako ističe književna kritika, autorica je u ovom romanu na maestralan način pokazala da nije slučajnost da Hrvatska ove godine ima najbolje romane. Olja Savičević Ivančević je dokaz da mlada generacija nastupa na hrvatsku spisateljsku scenu čime ustaljenu dosadašnja, dobro uhodana autorksa imena predvođena Jergovićem polako prelaze u sjenu. Nova smjena pisaca nagovještava i veće prisustvo žena u svijetu pisane riječi čemu se svakako treba radovati, naročito ako će njihova djela biti poput „Adio kauboju“.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice