TUZLARIJE - KULTURA

20.08.2011.
Na Trgu Slobode izveden performans ˝Pod otvorenim nebom˝


Umjetnički performans pod nazivom „Pod otvorenim nebom“, izveden je pred brojnom publikom u petak uvečer na Trgu Slobode. Performans je nastao kao implementacija i procesuiranje ideje mladih članova nevladine organizacije „City Angles Tuzla“, koji su na ovaj način obilježili Svjetski dan humanitarnih radnika. Bila je to manifestacija mladih umjetnika Tuzle i Akademije dramskih umjetnosti (UNTZ), a sve pod okriljem „City Angels Tuzla“.



Glavna i osnovna inspiraciona linija u kreiranju ovog dešavanja bili su dani mjeseca Ramazana, u čijem duhu je bio koncipiran čitav program. Dramski dio programa sastojao se od prigodne svečane besjede Muhameda a.s., dijelova ˝Tvrđave˝ Meše Selimovića po dramatizaciji Darka Lukića, te poezije Halila Đubrana i Muse Ćazima Ćatića.



Za muzički dio programa zadužen je bio dirigent Jasmin Hasić, koji je za ovu priliku oformio ženski ansambl, čije su članice izvele nekoliko sevdalinki i ilahiju.



Ovaj događaj bio je i poruka solidarnosti i humanosti. Naime, svi oni koji su željeli imali su priliku da novčanim sredstvima, onoliko koliko žele, pomognu našem sugrađaninu i velikom borcu za život Dini Milanoviću, koji je također prisustvovao manifestaciji.





Podsjećamo, Tuzlak Dino Milanović (19) paralizovan je od augusta 2008. godine kada je doživio nesreću skokom u more slomivši vratni pršljen. Život ovom nekad vrlo aktivnom sportisti rukometašu i vječito nasmijanom momku promijenio se u djeliću sekunde. Detaljne pretrage i analize nagovještavale su da će Dino ostati nepokretan, međutim njegovim odlaskom u Rusiju na kliniku Neuro Vita u Moskvi, ukazao se tračak nade da bi Dino ipak mogao prohodati. Porodici Milanović je neophodna naša pomoć u sakupljanju sredstava kako bi Dini obezbjedili odlazak na ostatak predviđenih terapija.

Pozivom na broj 090-292-040 za Dinino liječenje donirate tri KM, a otvoren je i račun kod Sparkasse banke, žiro račun broj 199-050-60952505-93, broj tekućeg računa 21-95264-952505.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice