TUZLARIJE - KULTURA

02.09.2011.
Cum grano salis 2011
Muharem Bazdulj: ˝Teofil je vijeran svojoj koži ˝


Kao i svake godine Književni susreti u Tuzli prilika su za brojne promocije knjiga. Čovjek koji gotovo svake godine učestvuje na Književnim susretima "Cum Grano Salis" kao promotor svojih i tuđih knjiga je Teofil Pančić, novinar iz Srbije.


Muharem Bazdulj i Teofil Pančić


Kao politički komentator Slobodne Evrope, kolumnista časopisa „Vreme“ i autor objavljenih knjiga, u Srbiji je proglašavan i nacionalnim izdajnikom, napadan i verbalno i fizički.

Iako je, kako sam kaže, njegova prvobitna dječačka želja bila da se bavi pisanjem o lijepim stvarima, književnoj kritici, muzici, i inače umjetnosti, sticajem okolnosti, ratnim zbivanjima, počinje pisati o onome što se dešava oko njega. Njegovo pisanje je vezano za politiku, uglavnom Srbije, prije, za vrijeme i poslije Slobodana Miloševića.


Sa promocije knjige "Vremeplov na remontu"


Veliki broj tekstva na temu Miloševićeve vlasti, ubistva Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, naroda u Srbiji, odnosa prema zemljama regiona, Evropi, svijetu, napisano sa dosta satire i ironiziranja, ima svoje poklonike u Srbiji i šire.

Sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović predstavljena još jedna njegova knjiga izabranih kolumni pod nazivom "Vremeplov na remontu", kao i knjiga kolumni koje je objavljivao u Crnoj Gori "Blesava pevačica". Promotor Muharem Bazdulj, rekao je da Teofil Pančić ostaje uvijek svoj, specifičnog stila, igrom riječi, ubacivanjem engleskih izraza, te specifičnog korištenja makendonskog jezika, prepoznatljiv od same uvodne rečenice.

Iako se kolumna kao forma pisanja često veže za internet portale, ustvari je riječ o starinskoj formi u kojoj se uspješno okušao i Umberto Eko. Sam način pisanja prihvatljiv je čitaocu jer se u relativno malo redaka može reći puno, a svaka čitati neovisno od druge.


Teofil Pančić, novinar, kritičar, kolumnista iz Srbije


- Teofil je vijeran svojoj koži, misli svojom glavom i zato piše kako piše, između ostalog je rekao njegov prijatelj i sinoćnji promotor Muharem Bazdulj.

Teofil Pančić, koji kako sam reče, voli da čita svoje tekstove i sinoć je pročitao dva teksta te rekao da se našavši u zemlji u kojoj se širi mržnja morao da piše da bi ostao čitav i fizički i psihički. Za svoje dugogodišnje pisanje i komentarisanje situacije u Srbiji sada može reći da je ipak imalo smisla, jer je, prema njegovom mišljenju, do nekih tvrdih glava bar nešto došlo.

Književne susrete Cum Grano Salis voli da posjećuje jer se u Tuzli osjeća dobro te kao i drugi, ističe Tuzlu kao gotovo jedinstven grad na prostoru bivše Jugoslavije gdje se ljudi raznih vjera i nacija žive zajedno.


Knjige Teofila Pančića sinoć promovirane


Književni susreti danas se nastavljaju sa još dvije promocije knjiga, riječ je o romanu Sretena Ugričića „Neznani junak“ i knjizi Aleksandra Stankovića „Igor Mandić na mjesecu“, koje će biti promovisane u Ateljeu Ismet Mujezinović.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice