TUZLARIJE - KULTURA

03.09.2011.
Književni susreti Cim Grano Salis 2011
Knjiga ˝Igor Mandić na Mjesecu˝ predstavljena u Tuzli


Novinar Aleksandar Stanković, koji godinama vodi emisiju "Nedjeljom u dva" na HTV-u, poznat je po britkom jeziku u Hrvatskoj kao i zemljama nastale raspadom Jugoslavije, gdje se također gleda. Znali su reći da je i bezobrazan, gotovo agresivan, ali gledanost „Nedjeljom u dva“ konstantno je rasla. U HTV-u, u kojem nastoje biti ozbiljni, on je često bio tema razgovora jer je skinuo majicu da bi pokazao mišiće, jer trenira boks, a posebno talasanje je napravila izjava da uživa u gledanju porno filmova. U matičnoj kući bio je kažnjavan i smanjivanjem plaće, što je donekle doprinijelo opredjeljenju Stankovića da se okuša u pisanju.



Znajući sve ovo, nije čudo da je javnost uspio još jednom iznenaditi kada je izdao knjigu poezije u kojoj Aleksandar Stanković otkriva i svoju nježniju stranu pišući o djetetu, prijateljima, osjećanjima, ali i poznatim ličnostima, pričama iz kuloara i svakodnevnici.

Na sinoćnjoj promociji njegove knjige kratkih tekstova i poezije, zanimljivog naslova „Igor Mandić na Mjesecu“, književnik i novinar iz Sarajeva Ahmet Burić, rekao je da je prvo bio iznenađen samom činjenicom da Aleksandar Stanković piše poeziju, a nakon čitanja, zaključio je da ima tu nešto.



Poezija Aleksandra Stankovića uglavnom je vezana za ličnosti, događaje lokalnog tipa, te je za razumijevanje potrebno i poznavanje prilika prvenstveno u Hrvatskoj, a zatim i zemljama okruženja.



Na promociji, koja je održana u okviru Književnih susreta u Tuzli Cum Grano Salis 2011, Stanković je čitao svoje tekstove i naišao na odobravanje prisutne publike u Ateljeu Ismet Mujezinović.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice