TUZLARIJE - KULTURA

02.09.2011.
˝Pozorište bez granica 2011˝ stiže pred publiku u ponedjeljak
U šest dana šest zanimljivih predstava




Pozorišni festival "Pozorište bez granica 2011" koje tuzlanski "Draft teatar" u Tuzli godine organizuje 11. put, počinje u ponedjeljak 5. septembra, a trajat će šest dana.

I pored mnogo problema sa obezbjeđivanjem sredstava potrebnih za organizaciju višednevne manifestacije međunarodnog karaktera, u "Draft teatru" su smogli snage i Tuzlacima i ove godine omogućili da pogledaju šest zanimljivih predstava.



- Iako smo prošle godine rekli da bez veće podrške zajednice i nadležnih institucija, više nećemo trošiti snagu i sredstava na ovaj projekat, ipak je ljubav prema ovome što radimo i ove godine presudila da festival organizujemo i 11. put. Bez obzira na sve, publici ćemo ponuditi zanimljiv repertoar, koji će vjerujemo biti i dobro posjećen – istakao je Dragan Tešić, već godinama glavni krivac što je kroz Tuzlu i ovaj festival prošlo i prolazi na desetine amaterskih i profesionalnih pozorišta iz okruženja.

U okviru programa, posjetitelji festivala će vidjeti četiri monodrame. Festival će biti otvoren onom Dragana Tešića “Nije sve u glavi, nešto je i u guzici”. U srijedu će monodramu izvesti Ilirian Ali iz albanskog Theatre “Petro Marko” Vlore, a u petak će se monodramom Josipa Pejakovića “Ja sam taki čoek “ predstaviti Siniša Maksimović iz NP Šabac. Na zatvaranju festivala KOLOMAZ Theatre iz Trencina (Slovačka) izvest će monodramu bez teksta “Wellness”, a igra je Kamil Bystricky.

Komedijama će se predstaviti stari znanci tuzlanske publike DIS teatar iz Banja Luke, koji će igrati “Preljubnike”, te KUD PODLIPA Smrečje iz Slovenije, koji će izvesti predstavu – “Gastarbajterja”.

Predstave, izuzev one iz Slovačke, će biti izvedene na sceni Doma mladih Tuzla, dok će Slovaci zbog nešto obimnije scene svoju predstavu igrati u BKC-u ili Platou motela Rudar, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan, stoga vjerujemo da će ljubitelji pozorišta od ponedjeljka biti stalni gosti Doma mladih.

Program festivala:

Ponedjeljak, 05.09.2011. – Dom Mladih Tuzla,
19, 25 min. Otvaranje Festivala - DRAFT teatar Tuzla BIH- Dragan Tešić – monodrama “Nije sve u glavi, nešto je i u guzici” igra Dragan Tešić.

Utorak, 06.09.2011. – Dom Mladih Tuzla,
19, 30 min- DIS teatar Banja Luka BIH- Siniša Tešanović-Novica Bogdanović: komedija “Preljubnici”.

Srijeda. 07.09.2011. – Dom Mladih Tuzla,
19, 30 min – Theatre “Petro Marko” Vlore, ALBANIJA: monodrama :”The Songs of Swan” igra Ilirian Ali.

Četvrtak, 08.09.2011. – Dom Mladih Tuzla,
19, 30 min – KUD PODLIPA Smrečje, SLOVENIJA – komedija “Gastarbajterja”.

Petak, 09.09.2011. – Dom Mladih Tuzla,
19, 30 min – NP Šabac, SRBIJA- monodrama Josipa Pejakovića : “Ja sam taki čoek “ igra Siniša Maksimović.

Subota, 10.09.2011. – Plato Motela Rudar ili BKC Tuzla, 19, 45 min – Svečano zatvaranje Festivala- Prigodna riječ 20, 00 min – KOLOMAZ Theatre, Trencin, SLOVAČKA: monodrama: “Wellness”, igra Kamil Bystricky.

Press team festivala – Promus media Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice