TUZLARIJE - KULTURA

12.09.2011.
U BKC - u održan koncert Radeta Šerbedžije
Ne da se Šerbedžija

Višedecenijska popularnost Radeta Šerbedžije nije bez razloga, dobar, školovan glumac, fantastične dikcije, koji voli poeziju, pjesmu i život. Jasno je to iz svakog njegovog pokreta, iz pjesama koje je pisao iz duše, o ljubavi, majci, ljudima, prijateljima, prošlosti, pjesme koje diraju njega i publiku.



U toku koncerta Rade Šerbedžija više je puta silazio među publiku, koja je pjevala s njim.
Osim starih pjesama, svojih i tuđih, pjevao je i pjesme sa albuma „Ponekad dolazim, ponekad odlazim“ rađen u saradnji sa Miroslavom Tadićem za koji je dobio Porina za najbolji album zabavne muzike prošle godine.



Pjevao je pjesme ljudi koje cijeni i voli, prijatelja o kojima je sinoć i pričao. Prije svake pjesme govorio je kako je nastala ili o autoru stihova. Našle su se tu pjesme Arsena Dedića kao i Miljenka Jergovića.



Rade Šerbedžija zamolio je Miljenka Jergovića, kojeg strašno voli da mu napiše jednu pjesmu, neku ljubavnu, a on mu je napisao pjesmu posvećenu Bekimu Femiju.
- Napisao je pjesmu koja je već bila u meni, o velikom Bekimu kazao je Šerbedžija te sa velikim žarom opisao scenu iz filma „Skupljači perja“ kada Bekim razbija čaše i diže krvave ruke.




- Otpjevaću vam nekoliko ciganski pjesama, njih i njihovu muziku obožavam, znam, neki ih zovu Romi a ja cigani, i to iz poštovanja prema njima, rekao je Šerbedžija te pjevao sa publikom.


Rade Šerbedžija (65) otac petoro djece, sinoć je nastupao u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, ispunjenom do posljednjeg mjesta sa svojim sinom Danilom Šerbedžijom članom vrlo dobrog orkestra.



Obično na koncertima pjevači odu a publika u tišini napušta dvoranu, sinoć je bilo obrnuto. Šerbedžija je rekao da ostaje na svojoj jedinoj zemlji – pozornici, želi da isprati publiku.



Nakon dva sata koncerta, Rade Šerbedžija u košulji natopljenoj znojem na pozornici pjeva i ispraća tuzlansku publiku


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice