TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2011.
Atelje ˝Ismet Mujezinović˝
Posjetite izložbu posvećenu Ivi Andriću


Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla u saradnji sa Zavičajnim muzejom Ivo Andrić u Travniku, otvorila je izložbu fotografija i knjiga posvećenu pedesetoj godišnjici od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Izložba je postavljena u Ateljeu “Ismet Mujezinović”, a autor fotografija je Miodrag Miki Đurašević, jedini fotograf u zvaničnoj ekipi jugoslovenskih novinara koji su bili u pratnji Ive Andrića tokom putovanja na svečanost dodjele Nobelove nagrade. Mnoštvom umjetničko-dokumentarnih fotografija ovjekovječio je sve cermonijalne i protokolarne događaje dodjele nagrade, a postavka u Tuzli nudi oko 25 fotografija.



Odlukom Švedske kraljevske akademije nauka 26.oktobra 1961.godine, Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Po riječima dr.Andreasa Esterlinga, sekretara Švedske akademije, nagrada je Andriću dodijeljena “kao majstoru pripovjedačke umjetnosti kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje”.



1974.godine, 13 godina nakon dodjele Nobelove nagrade, pisac je o tome kazivao ovako: “Nekim ljudima publicitet godi, ali meni i od same pomisli na to spopadne strah. Kad je 1961.g. trebalo da odem u Stockholm ja sam bio posve propao. A kako i ne bih od onolike trke i novinara. Da je bilo po mome, radije bih išao u Kinu i sačekao da prođe sav taj tutanj. Ali, nisam u pitanju bio samo ja, nego i dug prema zemlji i mom narodu. Vidjevši kako sam ublijedio, prijatelji su mi govorili: Ti kao da ideš u haps, a ne po Nobelovu nagradu!”



Zavičajni muzej Travnik i Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla ovom izložbom, koja je dio 11.Međunarodnih susreta “CUM GRANO SALIS” čiji je osnivač Opština Tuzla, dali su vlastiti doprinos obljetnici 50.godina dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati svaki radni dan od 7. do 16. septembra 2011. godine, u periodu od 11 do 14 sati.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice