TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2011.
Narodno pozorište Tuzla
Predstava ˝Let iznad kukavičijeg gnijezda˝ otvara sezonu

U petak, 09. septembra 2011. godine sa početkom u 19, 30 sati Narodno pozorište Tuzla izvešće svoju repertoarsku predstavu „LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA“ sa kojom će i zvanično početi novu pozorišnu sezonu.

Predstava je rađena prema romanu Kena Keseya i dramatizaciji Dale Wassermana. Po ovom romanu reditelj Miloš Forman je napravio kultni istoimeni film 1975. godine sa Jackom Nickolsonom u glavnoj ulozi. Režiju tuzlanske predstave potpisuje bh. rediteljica Selma Spahić, po kojoj ova predstava nije repriza istoimenog filma, nego predstava korespondira sa našim vremenom i našim problemima.

Priča u kojoj glavni lik McMurphy da bi izbjegao rad u zatvoru biva prebačen u sanatorij za mentalne bolesnike, gdje zatiče grupu preplašenih pacijenata, kojima je strah, represivnim mjerima, nametnut od strane uprave i osoblja. McMurphy se grčevito bori protiv tog stanja i na sve načine pokušava da probudi u pacijentima volju i želju za promjenama.

Glumački ansambl predstave čine: Elvis Jahid, Jasmina Čelebić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Adnan Omerović, Armin Ćatić, Dalibor Brkić, Edis Žilić, Enver Hasić, Milenko Iliktarević, Nikolina Baškarad, Nenad Tomić, Boris Balta, Elvira Aljukić i Ivana Soldar.

Premijera ove predstave je izvedena 27. marta 2009. godine u okviru obilježavanja 60. godišnjice Narodnog pozorišta Tuzla i u ove nešto više od dvije godine života na tuzlanskim daskama koje život znače svako izvođenje nailazilo je na odličan prijem kod publike, što je i jedan od razloga zašto se baš sa ovom predstavom krede u novu pozorišnu sezonu 2011/2012.

Pored ove predstave NPT u mjesecu septembru planira izvesti i ostale svoje repertoarske predstave:
Gospođa ministarka, Malograđanska svadba, Vrtlar, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Iza kulisa...

Za nastavak svojih aktivnosti, će, kao i svake godine do sada, uzeti aktivno učešće u obilježavanju kulturne manifestacije LJETO U TUZLI i izvesti predstave iz svoje produkcije Ježeva kućica, Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh, Stranci pred rajem

Priredio(la): Narodno pozorište Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice