TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2011.
17. septembra svečano otvaranje u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla
Počinje XIV INTERBIFEP


Međunarodna galerija portreta Tuzla od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine bit će domaćin XIV Internacionalnog bijenalnog festivala crteža i grafika – INTERBIFEP.


Riječ je o jednoj od najznačajnijih međunarodnih likovnih manifestacija, koja je osnovana 1980. godine. Festival je pokrenuo tadašnji direktor Galerije Mevludin Ekmečić sa grupom entuzijasta okupljenih oko Galerije portreta Tuzla. U tom timu bio je i Ismet Mujezinović, jedan od najpoznatijih slikara bivše Jugoslavije, što je doprinijelo da INTERBIFEP od samog početka postane važna likovna manifestaciju na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni.

Prema riječima Dženana Jusufovića, direktora Međunarodne galerije portreta Tuzla na ovogodišnji festival pristigao je 371 rad autora iz 53 zemlje, a slekciona komisija u sastavu: Amela Hadžimejlić-Kečo, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Peko Nikčević, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini i Began Turbić, akademski skulptor iz Tuzle odabrala je 161 autora iz 51 zemalje, a u galeriji će biti postavljeno 320 radova tokom trajanja ove likovne manifestacije.

- Kao novoimenovani direktor želio sam ovoj manifestaciji vratiti prijašnji sjaj, što je ujedno predstavljalo i svojevrsan izazov. U odnosu na prethodni INTERBIFEP, na kojem su učešće uzeli učesnici iz devet zemalja, na ovogodišnjem festivalu predstavit će se umjetnici iz 51 zemlje. Nadam se da će ljubitelji umjetnosti uživati u ovom jedinstvenom festivalu koji zasigurno predstavlja jedan od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini za 2011. godinu – dodao je Jusufović.

Svečana ceremonija otvaranja XIV INTERBIFEP-a bit će održana 17. septembra, a tokom dva mjeseca koliko traje manifestacija bit će održano niz kulturnih aktivnosti kao što je koncert/kvartet saksofona profesora Ota Vrhovnika sa Akademije u Beču, zatim likovna radionica “Fabrika”, promocija knjige Ismara Mujezinovića i okrugli sto na temu: “Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a”.
Internacionalni žiri koji sačinjavaju eminentna imena iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Engleske zasjedat će od 18. do 20. oktobra, kada je planirana i završna ceremonija na kojoj će biti objavljena imena nagrađenih umjetnika.

Ovogodišnje nagrade XIV INTERBIFEP-a su:
3 Velike diplome za crtež (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
3 Velike diplome za grafiku (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
Nagrada „Ismet Mujezinović“
Nagrada „James H. Pinto“

Održavanje INTERBIFEP-a podržali su Općina Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuski institut u BiH i Ambasada Republike Češke u BiH.


Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice