TUZLARIJE - KULTURA

04.09.2011.
Književni susreti u Tuzli
Predstavljen roman u kojem ništa nije slučajno


Jučer, zadnji dan Književnih susreta Cum grano salis u Tuzli, održana je promocija knjige Enesa Karića „Jevrejsko groblje“. Ovaj, drugi po redu roman dr. Enesa Karića, u Tuzli je već jednom promoviran u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra, a ovaj put promocija je održana u Ateljeu Ismet Mujezinović.
Dr.Enes Karić zahvalio se organizatorima jer je promocija njegovog romana uvrštena u program Književnih susreta u Tuzli.



Promotori Enver Kazaz i Hadžem Hajdarević često su pravili poređenje između romana Enesa Karića „Pjesme divljih prica“ i „Jevrejsko groblje“. U prvom romanu radnja je smještena pred sami pad Osmanskog carstva u Bosni, što se neminovno odražava i na narod i zemlju a u romanu „Jevrejsko groblje“ opet je riječ o bosanskom čovjeku, Bosni u vremenu krvavih devedesetih godina prošlog vijeka.

Govoreći o samom autoru, promotor Enver Kazaz, između ostalog kaže i da je to čovjek koji se uveliko razlikuje od svih javnih ličnosti u našoj zemlji. Jednom riječu opisan Enes Karić je tih, s toga ne čude riječi Enesa Karića, koji je kazao da je nakon proživljenog rata u Sarajevu, svega viđenog imao potrebu da napiše nešto o svim tim užasima, ali da ni u jednoj rečenici, riječi ne bude mržnja. Taj teški zadatak riješio je na način da u romanu „Jevrejsko groblje“ priču priča dječak, tinejdžer. Priču o malom čovjeku kojeg melju a on se ne da.

Kroz njegovu priču ispričano je sve, onima koji znaju čitati metafore su bolno jasne, simbolika je vrlo jaka te je ovaj roman lijepo ispričano ružno vrijeme iz ugla dječaka.



Jedan od promotora Hadžem Hajdarević ističe da u romanu ništa nije slučajno, ni da dječak sa sestrom u opkoljeno Sarajevo ulazi preko jevrejskog groblja, ni da neki od junaka prose ispred simbola bosanskohercegovačke i bošnjačke tradicije, da glavni junak sa sestrom odlazi u Holandiju i još mnogo detalja s kojima je puno rečeno.

Svakako, nije zanemarljivo da je roman napisao čovjek koji je završio dva fakulteta, magistrirao i doktorirao na filozofskim temama, jer taj, široko obrazovan čovjek, kroz priču dječaka priča i historiju Bosne i Hercegovine sa svim prelomnim vremenima, te se samo jedna priča našeg čovjeka koji je preživio ratna stradanja može posmatrati i kao historijski roman koji svakako vrijedi pročitati.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice