TUZLARIJE - KULTURA

03.09.2011.
Cum grano salis 2011 - promovisan ˝Neznani junak˝
Kazas: ˝Ovo je roman koji vas boli˝


Intervju poznate folk dive čita žena u ginekološkoj ordinaciji u kojoj je saznala da ne može imati djecu, te odlučuje da ode iz Srbije jer u Srbiji vlada i prijenatalni otpor te djeca odbijaju da se rode u neviđenom užasu. Svi koji pokušavaju otići rizikuju da budu i ubijeni. Ugrubo ispričano ovako počinje jedno od poglavlja knjige Sretena Ugričića "Neznani junak".



Svako poglavlje razlikuje se žanrovski, a ipak je sve i međusobno povezano. Knjiga je napisana na čirilici i latinici, nema stvarne junake, u pitanju je fikcija, vrijeme dešavanja 2014. godina, a mjesto – Srbija, zemlja neviđenih grozota. Tu vlada Diktator, pod njegovom kontrolom je sve, a njegov najveći neprijatelj je telepatija kojom jedino uspjevaju junaci knjige da komuniciraju.

Oni koji nisu čitali roman „Neznanom junaku“, napisanom na potpuno drugačiji način od svega uobičajenog i žanrovski svrstanog, nakon svega o njemu rečenog na sinoćnoj promociji u Tuzli, bili su iznenađeni kada je promotor prof.dr. Enver Kazaz rekao da je to u suštini prekrasan ljubavni roman, sa divnom komunikacijom između ljubavnika. Kazaz, koji je učestvovao na brojnim promocijama, kazao je da sigurno deset godina nije osjećao veću sreću zbog jedne promocije i dugo nije čitao takav roman koji se ne može ispustiti iz roku.

Dodao je također, da književne nagrade imaju i svoju cijenu i težinu, ali da su često najbolji romani ostajali bez nagrade.

Ovaj roman, koji je u okviru Književnih susreta promovisan sinoć u Tuzli, iako je u pitanju pišćeva maštarija smještena u budućnost, u Srbiji nije naišao na odobravanje. Za nepune dvije godine od izdavanja, ni u jednom književnom časopisu nije objavlen ni kraći prikaz romana. Prema riječima autora romana, izgleda da je prihvatljivija činjenica da sada, u ovoj 2011. godini, svakodnevno slušamo o tajnim grobnicama, zakopanim leševima, nego radnja jednog romana u nekoj budućoj Srbiji.



Ovaj roman se bavi i identitom o kome je autor zanimljivo govorio navodeći da je identitet u funkciji sistema. Naveo je činjenice da su recimo u zemljama, u kojima se 99% ljudi izjašnjavalo kao ateisti, živeći u skladu sa svim što to znači, za relativno kratko vrijeme, nakon promjene sistema, izjasnili kao vjernici. U pitanju su isti ljudi, prije su bili u stanju i ubiti za odbranu svoga identiteta, a sada su sami ono protiv čega su bili. Kroz primjere je naveo da identitet zaista jeste u funkciji sistema.

Enver Kazas rekao je da je ovo roman koji vas boli, tjera da mislite, i iako je fikcija, on se dešava, dešava se sada negdje oko nas.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice