TUZLARIJE - KULTURA

18.09.2011.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla
Svečano otvoren otvoren XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafika – INTERBIFEP


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla sinoć, 17. septembra 2011. godine, u prisustvu velikog broja građana, ljubitelja umjetnosti, svečano je otvoren XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafika – INTERBIFEP Tuzla 2011.



Prisutnim gostima obratio se Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta koji je izrazio svoje zadovoljstvo zbog održavanja ove velike kulturne manifestacije u Tuzli.

- Veoma sam sretan i ponosan večeras kada je Međunarodna galerija portreta Tuzla ugostila 160 umjetnika iz 51 zemlje. Najavio bih da će u okviru festivala bit održano niz kulturnih aktivnosti, koncerti, likovne radionice, promocija knjige Ismara Mujezinovića i okrugli sto na temu: „Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a“. Zahvaljujem se Općini Tuzla, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuskom institutu u BiH i Ambasadi Republike Češke u BiH na velikoj podršci koju su pružili Međunarodnoj galeriji portreta u organizovanju INTERBIFEP-a 2011, rekao je prisutnim Jusufovoć.

Predsjednik organizacionog odbora, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović poželio je gostima dobrodošlicu u Tuzlu na 14. Internacionalni bienalni festival portreta, crteža i grafike INTERBIFEB 2011 i festval zvanično proglasio otvorenim.



- Zahvalan sam Vladi Tuzlanskog kantona na podršci ovom velikom kulturnom događaju i čestitam direktoru Međunarodne galerije portreta Tuzla, gospodinu Jusufoviću na adaptaciji prostora i ponovnom pokretanju rada Međunarodne galerije u našem gradu, rekao je načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović.

Svečanom otvorenju INTERBIFEP-a prisustvovao je i Jasmin Duraković predsjednik Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo koji je gostima u svom govoru naglasio da je izuzetno sretan zbog toga što se u Tuzli poštuje kontinuitet kulturnih dešavanja, i što se u Tuzlu ponovo vratio veliki umjetnik Ismar Mujezinović.

Internacionalni bijenalni festival portreta, crteža i grafike je najstarija međunarodna likovna manifestacija, a organizuje se od 1980 godine.



Ovogodišnje nagrade XIV INTERBIFEP-a su:

3 Velike diplome za crtež (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
3 Velike diplome za grafiku (1 otkupna nagrada i 2 diplome)
Nagrada „Ismet Mujezinović“
Nagrada „James H. Pitno“

Održavanje INTERBIFEP-a podržali su Općina Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, nauke,
kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuski institut u BiH i Ambasada Republike Češke u BiH.

20.septembra 2011.godine u Međunarodnoj galeriji portreta održat će se Okrugli sto na temu: Internacionalni žiri koji sačinjavaju eminentna imena iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Engleske zasjedat će od 18. do 20. oktobra, kada je planirana i završna ceremonija na kojoj će biti objavljena imena nagrađenih umjetnika. Nakon zatvaranja INERBIFEP-a postavka radova bit će izložena 12 dana kako bi je zaineresovani građani mogi posjetiti.

BMG
Foto: S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice