TUZLARIJE - KULTURA

25.09.2011.
Najava promicije knjige ˝Plava vrata˝ Senade Kadribašić

U plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla u ponedjeljak, 26. septembra sa početkom u 19 sati održat će se promocija knjige "Plava vrata" autorice Senade Kadribašić. Roman, s jedne strane, koristi žanr detektivskog romana a s druge, ljubavnog.

O autoru:
Senada Kadribašić je rođena 1955.god u Lukavcu. Osnovnu školu je pohađala u Jablanici, srednju u Mostaru i Sarajevu, a Pravni fakultet u Sarajevu.
Privatno je pohađala i časove glume i u godinama prije rata ovu vrstu umijeća ostvarila kao član "Pozorišta u pokretu" iz Sarajeva. Sposobnost TV moderiranja iskazala je tokom i poslije rata na TV stanicama u Berlinu i Sarajevu.
Afirmirana je slikarica. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i u domovini.
Priznat je i njen humanitarni angažman kao i učešče u sesijama mnoštva okruglih stolova na teme: Maloljetnička delikvencija, Trgovina ljudima, Prava djece i žena u zlostavljanim obiteljima, Međureligijski dijalog itd. Piše likovnu i književnu kritiku. Poznata je i po svojim romanima u žanru kriminalističkog trilera.
živi, piše i slika u Sarajevu.

Do sada je objavila
Roman "Sabina" - 2002. god.
Roman "Berlinska zavjesa" - 2004. god.
Radiodramu "Maske"- 2006. god.
Roman "Nakit gospođe Xen" - 2007. god.
Roman "Plava vrata" - 2010. god

Iz recenzije prof. dr. Zilhada Kjučanina:

...Danas, kao da se osjeća potrba za odmakom od poetike ratnog pisma, i vraćanju temama intimističkog profila ( nova osjećajnost time se dodatno samo popunjava! ). Kao spisateljica i Senada Kadribašić se u dosadašnjim svojim književnim produktima uklapala u profil ratnog pisma. " Plava vrata" novi je roman Senade Kadribašić. Na tragu smještanja u određene poetičke koordinate, roman " Plava vrata" baštini neke komponente ratnog pisma( okosnica radnje dešava se u vrijeme rata u Bosni ), nastavlja tematsko interesiranje za ono što je autorica radila u prethodnim knjigama ( radnja se događa izvan Bosne), ai žanrovski se naslanja na njena prethodna djela ( oblik detektivskog i ljubavnog romana). Ali, odmak je, prije svega, učinjen na vremenskom i prostornom smještanju ratnih događanja. Da, i ovdje imamo ratnu temu, ali je ona iz Bosne premještena na - Kosovo! U doba poznatih događanja na Kosovu za vrijeme bivše Jugoslavije vojnici( poslije će se pokazati - kriminalci ) ubijaju jednu bošnjačku porodicu kao " stravičnu kolateralnu štetu" pri pojavi variole vere. Preživljava dijete, Aziz, glavni akter romana "Plava vrata". Roman, s jedne strane, koristi žanr detektivskog romana. S druge, ljubavnog. Dakle, iskustva koja su temeljna u modernoj svjetskoj književnosti. "Detektivska potraga - u izvedbi glavnog aktera i njegovih prijatelja - dešava se u Švedskoj i, djelomice, Španiji i Njemačkoj. I na toj ravni, veoma je zanimljiva, nešablonizirana, sa neočekivanim zapletima, i potpuno inovativnim raspletom. Ljubavna priča u romanu "Plava vrata" ne samo da je nježna i ljudski topla, nego ima i elemente esencijalnog...

BKC Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice