TUZLARIJE - KULTURA

23.09.2011.
Pozorište mladih Tuzla
Održana javna prezentacija rada baletnog studija za djecu i mlade

POZORISTE MLADIH TUZLE je registrovano 2008.godine nakon trogodišnjeg godisnjeg rada na projektu o osnivanju POZORISTA MLADIH TUZLE. Registrovano je od strane Udruzenja " MLADI TUZLE" i grupe studenata glume i produkcije sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.



Od tada pa sve do danas realizovali smo vise stotina razlicih projekata koji su od znacaja za Tuzlu i Tuzlanski kanton.
Nasa misija postojanja jeste rad na podizanju kulturne svijesti, odgoj mlade pozorisne publike, okupljanje sto veceg broja djece i mladih sa cijelog kantona i aktivno ukljucenje u proces kreativnosti. Nasa misija nije da stvorimo buduce glumce, pjevace, muzicare nego prije svega da doprinesemo da kroz model pozorisnih i drugih radionica mladi izgrade sebe kao licnosti, da se oslobode svojih strahova i trauma, da otklone mane u govoru, da prihvate sebe i svijet oko sebe, da sutra, kada postanu razlicita zanimanja u svom zivotu, budu na usluzi jedni drugima i medjusobno se pomazu gradeci bolje vrijeme nego ovo u kojem zivimo danas.

Djeca i mladi hoce aktivno ucesce, aktivnosti koje ce im zaokupiti i duh i tijelo! To im obezbjedjuje Pozoriste mladih Tuzle! Ziveci i istrazujuci zivote i karaktere na sceni, djeca i mladi se pripremaju za zivot i susret sa realnoscu, ali onom realnoscu u kojem ce oni biti izgradjeni i puni samopouzdanja suociti se sa zivotnim preprekama.



Do sada smo realizovali 25 razlicitih pozorisnih predstava gdje su tematike predstava, upravo one o kojima mladi zele da govore. Sve predstave na sceni su okupile 485 djece i mladih koji su naucili sta je disciplina, odgoj, nenasilna komunikacija, zajednicko stvaranje, kreativnost, talenat, lijep i izrazajan govor. Samo u prosloj godini imali smo 6 premijera, igrali smo na stotine repriznih izvodjenja za ucenike osnovnih i srednjih skola TK, za gradjanstvo, za manje sredine Tuzlanskog kantona, dajemo podrsku u radu dramskih sekcija osnovnih i srednjih skola koje nas pozovu da im je ta pomoc potrebna, putovali smo na festivale u cijeloj regiji i ukupno dobili i u Tuzlu, Tuzlanski kanton BiH donijeli 34 prve nagrade za nase predstave. Samo predstava PETAR PAN osvojila je 25 prvih nagrada i od strane svih zirija proglasena kao cudo zive muzike, pjevanja, plesa, glume, scenografije, kostimografije!

Bili smo zvanicni predstavnici Bosne i Hercegovine na Svjetskom festivalu mira u Aachenu u Njemackoj 2009.godine. Do sada smo se bratimili i uvezali sa 7 razlicitih gradova u Srbiji i Hrvatskoj sa kojima kontinuirano radimo kulturne razmjene predstava! Organizator smo DANA POZORISTA MLADIH TUZLE koji godisnje u Tuzlu dovede i ugosti najmanje 150 umjetnika svih profila iz cijele regije, saradjujemo sa gotovo svim Akademijama umjetnosti u regiji, volonterski je u nasoj organizaciji angazovano 140 aktivnih volontera i 5 studenata i tek diplomiranih producenata i glumaca.



Jedan od najnovijih uspjeha i rezultata rada Pozorista mladih Tuzle u 2011.godini jeste i pokretanje BALETNOG STUDIJA NA REKREATIVNOJ OSNOVI ZA DJECU I MLADE 2011.

Kada je pocetkom 2011.godine ova ideja pokrenuta u gradu Tuzla od strane Udruzenja " MLADI TUZLE" i POZORISTA MLADIH TUZLE, odredjene strukture "velikih licnosti i autoriteta u ovom gradu" cinili su sve da ova ideja ne zazivi i to iz potpuno nepoznatih razloga! Na adresu MLADIH TUZLE upucivane su cak i prijetnje kako nemamo pravo da pokrecemo ideju osnivanja Baletnog studija!



Uprkos svim mogucim preprekama i problemima u pronalasku odgovarajuceg prostora za rad sa djecom i mladima te uprskos neposjedovanju nikakvih pocetnih finansijskih sredstava niti bilo cije podrske za ovu ideju, MLADI TUZLE su ospjeli da ova ideja zazivi i da prvim baletnim koracima, i to rekreativno, nauci prvu grupu od 25 polaznika prve faze rada Baletnog studija na rekreativnoj osnovi za djecu i mlade 2011.



U subotu i nedjelju ( 17.09. i 18.09.2011.) u prostorijama FITNES KLUBA FUKE odrzana je prva javna prezentacija rada Baletnog studija na rekreativnoj osnovi pod rukovodstvom Zeljke Kicic, a u organizaciji Udruzenja i Pozorista mladih Tuzle.

KRAJEM OKTOBRA 2011. bice objavljen Javni poziv za upis novih polaznika u Baletni studio na rekreatvnoj osnovi za djecu i mlade 2011, .

Na ovaj nacin, i ovaj projekat svrstava se u sve dosadasnje rezultate MLADIH TUZLE koji nisu prepoznati niti podrzani!
Cestitamo roditeljima i polaznicima, a zahvaljujemo se svima onima koji nemaju osjecaj da prepoznaju sve nase rezultate i aktivnosti koje realizujemo od znacaju za djecu i mlade Tuzle i Tuzlanskog kantona!

MLADI TUZLE



Osmrtnicama ba smrtovnice