TUZLARIJE - KULTURA

22.09.2011.
3. Sajam rukotvorina ˝Bosanska tradicija, ljepota i rad˝ Tuzla 2011

Povodom 3. Sajma rukotvorina pod nazivom ˝Bosanska tradicija, ljepota i rad˝ Tuzla 2011, u organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i BOSFAM-a Tuzla, čije će svečano otvaranje biti održano sutra u galeriji BKC-a sa početkom u 11 sati, danas je održana press konferencija.



Tim povodom prisutnim novinarima su se obratile Mirela Ibrahimović Mehanović, umjetnički rukovodilac BKC-a Tuzla i direktorica BOSFAM-a Munira Beba Hadžić.

Projekat ˝Bosanska tradicija, ljepota i rad˝ započet je 1994. godine kao okupaciona terapija za žene žrtve rata i za cilj ima promocije tradicije ljepote ručnog rada i vrijednih ženskih ruku. Tokom godina prerastao je u projekat ekonomske podrške ženama i način borbe protiv siromaštva.

„Riječ je o manifestaciji koja ima veliki značaj i zadovoljstvo nam je što od samog početka sarađujemo sa BOSFAM-om i što smo dio ove priče, zaista lijepe priče gdje se njeguju istinske vrijednosti tradicije. Tradicija nije samo pjesma, tradicija je i rukotvorina. Bosanski kulturni centar Tuzla čini značajan dio ovog projekta i ne bismo bili ono što jesmo da nismo podržali ideju BOSFAMA-a. Na ovaj način podržavamo rukotvorinu, kulturnu baštinu i dajemo ekonomsku podršku ženama koje godinama ulažu trud i rad u očuvanju ručnog rada koji predstavlja unikat. Pozivam sve ljubitelje rukotvorina da sutra dođu u galeriju BKC-a Tuzla i budu zajedno sa nama u 11 sati i podrže ovu manifestaciju“, kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, umjetnički rukovodilac BKC-a Tuzla.

Direktorica BOSFAM-a Munira Beba Hadžić osvrnuvši se na dobru saradnju sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzla kazala je da se na ovaj način kroz sajam njeguje kulturno-umjetničko nasljeđe Bosne i Hercegovine i promoviše ljepota bosanske tradicije. „Sutra se otvara 3. Sajam rukotvorina pod nazivom ˝Bosanska tradicija, ljepota i rad˝ Tuzla 2011. godine. Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti veliki broj učesnika koji će se predstaviti unikatnim ručnim radovima svih mogućih tehnika. Zaista mi je drago što Sajam dobija sve veći značaj sa većim brojem učesnika“, kazala je Munira Beba Hadžić.

Na sajmu prodajnog karaktera naći će se ćilimi, kape, rukavice, heklana odjeća, narodne nošnje, kao i nakit ručne izrade a novac od prodaje bit će iskorišten za podršku ženama koje će izrađivati eksponate za sajam sljedeće godine.

Sajam će biti otvoren u petak 23. septembra u galeriji BKC-a Tuzla sa početkom u 11 sati a posjetioci će moći uživati u rukotvorinama subotu i nedjelje do 19 sati.

Priredio(la): JU Bosanski kulturni centar TK Tuzl                


Osmrtnicama ba smrtovnice