TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2005.
Susreti dječijih pisaca ˝Vezeni most˝
Nominirano osam knjiga za ”Malog princa”
Susreti dječijih pisaca pod nazivom Vezeni most, koji će biti održani od 17. do 19. maja ove godine u Tuzli, u znaku su obilježavanja 200. godišnjice rođenja najvećeg svjetskog bajkopisca - Hansa Kristijana Andersena. Organizatori Susreta su JU Dom mladih Tuzla, nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige Mali princ Tuzla i IK Bosanska riječ Tuzla.

Susret dječijih pisaca Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore pod nazivom Vezeni most, kako su, između ostalog, saopštili predstavnici organizatora, organizuju se sa ciljem afirmacije i daljeg podsticaja dječijih književnih stvaralaca u BiH, međusobnog kulturnog povezivanja u regiji, upoznavanja i druženja sa djecom u osnovnim školama, podsticanja navike čitanja kao jedne od najbitnijih vrijednosti u periodu odrastanja i formiranja mlade ličnosti...

Ovogodišnji susreti, koje će otvoriti prošlogodišnji dobitnik nagrade Mali princ književnik Zvonimir Balog, počinju otvaranjem izložbe ilustarcija poznatog hrvatskog ilustratora Svjetlana Junakovića u Bosanskom kulturnom centru, u utorak uveče u 18 sati. Pokrovitelj izložbe je Veleposlanstvo RH u BiH. Programom susreta drugog dana, kako je planirano, bit će položeno cvijeće na spomen-obilježje Prekinute mladosti na Kapiji, a nakon toga gostovanje pisaca u bibliotekama i školama Tuzlanskog kantona, zatim likovna radionica Svjetlana Junakovića u Švedskoj kući u G. Lipnici. U Narodnom pozorištu Tuzla bit će otvorena izložba plakata studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Beograda, Cetinja i Zagreba o temi Andersen bajkoviti.

Takođe, na Sonom trgu druženje dječijih pisaca sa djecom tuzalnskih osnovnih škola i proglašenje najboljih dječijih radova na literarnom konkursu o temi Život je bajka, te u bašti hotela Bristol književno-muzičko veče učesnika ovogodišnjih susreta Vezeni most.

Treći dan Susreta bit će takođe upriličeno druženje dječijih pisaca sa djecom, zatim okrugli sto o temi Bajka u životu djeteta, uvodno izlaganje imat će dr. Nedžad Ibrahimović, a u Narodnom pozorištu Tuzla bit će upriličeno završno veče Susreta na kojem će biti uručene nagrade za najbolji studenski plakat i izbor najbolje dječije knjige objavljene u prethodnoj godini.

Kruna susreta je dodjela nagrade Mali princ, čini je stilizovana figura Malog princa rad akademskog kipara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos od 3.000 KM, i nju će, kako je planirano, uručiti načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.

Pisci i članovi žirija

Ove godine za nagradu Mali princ su nominirani: Ismet Bekrić (Izgubljeni kliker) i Ferida Duraković (Amilina i Mikijeva abeceda) iz BiH, Dragiša Jovović (Sunčeva pregršt) i Dušan Đurišić (Zelena mačka) iz Crne Gore, Arsen Dedić (Dječije oči) i Tomislav Zagoda (Balada o Buginim gaćicama) iz Hrvatske, Igor Kolarov (Dvanaesto more) i Dejan Aleksić (Pustolovina jednog zrna kafe) iz Srbije.

Žiri za izbor najbolje dječije knjige regiona čine selektori: iz BiH dr. Muhidin Džanko; iz RH prof. Ranka Javor, iz Srbije: prof. Jovan Ljuštanović, iz CG književnik Vojislav Vulanović. Ove godine za člana žirija, kao predstavnik Društva Mali princ, delegirana je prof. Nefisa Mujezinović.

Priredio(la): Tuzlarije / oslobođenje                


Osmrtnicama ba smrtovnice