TUZLARIJE - KULTURA

22.09.2011.
Promovisana knjiga ˝Bosna i Hercegovina: Iznevjerena tradicija˝
Knjiga nakon koje se dobrim dijelom promijenila politika SAD-a prema ratnoj BiH


Kada je u toku rata u Tuzli održana promocija knjige "Bosna i Hercegovina: Iznevjerena tradicija", koju su napisali Robert J. Donia i John V.A.Fine, Jr., mnogi su na tadašnjoj promociji imali osjećaj da je knjiga pun pogodak, nešto što Bosni i Hercegovini i njenom narodu treba.


Imamović, Armakolas, Šabotić, Donia, Alić


Knjiga koju su napisali Amerikanci, historičari, cijenjeni članovi akademske zajednice do čijeg mišljenja se drži. Kod nas su se često pisale historijske knjige koje nemaju puno dodirnih tačaka sa poštivanjem historijske nauke i struke. Imamo historijske knjige "svih strana", često neobjektivne, selektiranih datuma, događaja i zbunjujućih opisa.

Kada jedno historijsko djelo napišu stranci, sa naučnog aspekta, uz to pokažu ljubav prema, prije svega, istini, a onda i poštovanje prema narodima o kojima pišu, onda sve dobije dodatnu težinu.
To je knjiga nakon koje se dobrim dijelom promijenila politika SAD-a prema, ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, jedan od promotora, smatra da je pitanje bi li rata i bilo da je bilo više ovakvih knjiga, a da je napisana ranije možda bi rat prije i stao.

Sinoć prisutan, dr.sci. Ioannis Armakolas, koji inače sprema doktorat na temu Tuzle, rekao je da je veliki broj Amerikanaca do pojave ove knjige mislio da se u Bosni vodi rat "iz nekih nerazumljivih strasti balkanske daleke prošlosti".

Knjigu je pisao Robert J. Donia, čovjek koji oko 30 godina izučava Bosnu i izdaje knjige u kojima ljudi zemlje, koja toliko zanima ovog Amerikanca, uče o njoj.


Prisutni na promociji u Domu književnosti Tuzla


O važnosti ove knjige za opstojnost Bosne i Hercegovine sinoć je govorio i dr. Izet Šabotić.

- Knjiga je nastala u presudnom trenutku, redove ispisuju historičari koji bh prošlost opisuju onakvu kakva jeste. Autori navode da je Bosna i Hercegovina imala vlastitu historiju i kulturu što je uticalo na multietičnost.
U jedanaest poglavlja autori pišu o srednjevijekovnoj Bosni, vjerskoj toleranicji, dolasku franjevaca, kralju Tvrtku, stećcima, dolasku Osmanlija, važnosti Mehmed Paše Sokolovića, pa do Austrougarskog doba, partizanima, četnicima, Jugoslaviji, Titu, dobu poslije Tita i konačno, početku rata 1992. godine
, naveo je dr.Šabotić između ostalog.

Obrađeno je sve što je bilo važno te je nastala knjiga koja ima zanimljiv naslov „Bosna i Hercegovina: Iznevjerena tradicija“. Autori smatraju da je zadnjim ratom, pokušajem da se stvaraju nacionalne podjele iznevjerena tradicija viševijekovnog života različitih naroda, vjera i nacija u jednoj zemlji.

Ovaj put Bosanci i Hercegovci od drveta nisu vidjeli šumu ali su je vidjeli historičari iz Amerike.


Robert J. Donia: Hvala prijatelji na lijepim riječima


Jedan od autora knige Robert J. Donia, toplo se zahvalio na svemu što je rečeno o njegovoj knjizi. Objasnio je da je prvo izdanje imalo samo 500 primjeraka, prevod nije bio najbolji te se zahvaljujući Historijskom naučnom institutu Sarajevo štampalo drugo, sređenije izdanje, koje je sinoć u organizaciji Fondacije Istina Pravda Pomirenje promovisano u Domu književnosti Tuzla.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice