TUZLARIJE - KULTURA

22.09.2011.
Audicija u oktobru
Budite i vi dio porodice “Iskre”

Svaki grad ima svoj zaštitni znak, a u slučaju Tuzle to je Ansambl “Iskre“. Naš grad oduvijek je bio poznat po horskom pjevanju, a tako je i danas čemu su "Iskre“ mnogo doprinijele. Ansambl je osnovao Slavko Jović, davne 1974. godine, a sadašnji vođa je maestro Emir Nuhanović.



Svi koji žele biti dio ove uspješne horske porodice, uskoro će imati priliku da to i postanu. Naime, 1.oktobra, od 11 časova, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održat će se audicija za prijem novih članova. Svi zainteresovani se mogu prijaviti na br.tel. 062 / 556–971 (kontakt osoba je prof. Edina Krilić) ili na e-mail adresu: [email protected]



Zbog svog kvalitetnog rada i dugogodišnjeg djelovanja, Ansambl "Iskre" oduvijek je bio predmet interesovanja novih članova. Hor je imao više stotina nastupa i samostalnih koncerata te učestvovao na brojnim značajnim kulturnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama. Od 2009.godine Ansambl je zvanično osnovan kao Udruženje sa sjedištem u JU Bosanski kulturni centar Tuzla. Na njihovom repertoaru su kompozicije umjetničke muzike, tradicionalna muzika naroda Balkana, patriotska, zabavna i evergreen muzika, a sve to izvode uz pratnju harmonikaša ili uz matricu.



Trenutno su u toku intenzivne pripreme za godišnji koncert koji će se održati u novembru. Do tada članice ansambla vrijedno vježbaju kako bi se tuzlanskoj publici što bolje predstavile. Da je tako svjedoči i snimak sa jedne od njihovih nedavnih proba gdje su samo za "Tuzlarije” izvele jednu kompoziciju iz bogatog reportoara.



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice