TUZLARIJE - KULTURA

19.09.2011.
Promovisana knjiga ˝Židovi, Kršćani, Muslimani. Podrijetlo i budućnost˝


˝Židovi, Kršćani, Muslimani.Podrijetlo i budućnost˝, naziv je knjige koja je u ponedjeljak uvečer predstavljena javnosti Tuzle u Bosanskom kulturnom centru, u organizaciji Franjevačkog samostana i Franjevačkog medijskog centra"Svjetlo riječi".

Autor knjige je prof. Karl-Josef Kuschel, koji predaje teologiju kulture i međureligijskog dijaloga na Katoličkom fakultetu u Tübingenu, a zajedno s H. Küngom je suosnivač zaklade Weltethos (Svjetski etos).



Knjiga, koju su promovisali prof. dr. fra Mile Babić, prof. dr. Dževad Hodžić i autor Kuschel, govori o potrebi međureligijskog dijaloga, o dodirnim tačkama triju monoteističkih religija, njihovu zajedničkom izvoru – praocu Abrahamu, te u njemu i svetim spisima pronalazi mogućnost i poticaj na zajedničko postojanje i dijalog u budućnosti.



Autor je u knjizi razvijao teologiju trijaloga među Židovima, Kršćanima i Muslimanima uz želju da predaje vlastitih religija studiraju zajedno, a ne odvojeno.



- Prošlost je bila sastavljena od protivnosti religija, svaka od njih je mislila da je najbolja i najsavršenija. Obzirom da živimo u vremenu interneta, a religije ne žive u tom vremenu, jer su jedne od drugih izolirane, pokušavam da potičem i zauzimam se za novo i umreženo mišljenje. To će imati velike učinke za ljude širom svijeta, pogotovo za mlade ljude i zajednički život. Također, zalažem se za zajedničku izobrazbu duhovnih snaga sveštenika, rabina i mula te za religijsku nastavu u kojoj će se izučavati religije zajedno, a ne odvojeno kao što se to često dešava. Smatram da je moja zadaća kao teologa, da budem onaj koji misli ispred pionira, a ne da stalno ponavljam stare tradicije religija˝, rekao je Kuschel.



Ova knjiga pridonijet će zasigurno boljem međusobnom poznavanju i uvažavanju bogatstva religijskih identiteta naše domovine, smatra profesor Dževad Hodžić te dodaje "Naše tri religije imaju zajednički izvor i temelj u objavi. Sva bitna temeljna učenja sadržana u sve tri religije, zapravo su istovjetna. Razlike postoje samo u onome što možemo nazvati formama izražavanja tih bitnih temeljnih poruka. Osnovna ideja ove knjige je upravo to da svako svoju religiju mora nastojati razumijevati u dijalogu sa drugim".



Ovakva djela zasigurno će doprinijeti promociji bosanskohercegovačkog kulturno-religijskog identiteta koji može postati ogledni primjer mogućnosti zajedničkog življenja u različitosti, uključujući neophodno međusobno uvažavanje. Pokrovitelj promocije knjige bio je Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice