TUZLARIJE - KULTURA

01.10.2011.
Lukavac
Otvorena izložba fotografija ˝Detalj˝

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Lukavac, Društvo „Josip Broz Tito“ i Vijeće mjesne zajednice Lukavac grad, povodom 30. septembra Dana prvog oslobođenja Lukavca u Drugom svjetskom ratu i Dana mjesne zajednice Lukavac grad su organizovali izložbu fotografija članova Grupe Lucido i Art Centra Lukavac pod nazivom „Detalj“. Izložba je održana u Centru za kulturu Lukavac. Izložbu je otvorio prof. dr. Edhem Muftić, a promotor izložbe je bio prof. Mihad Sakić.





Autori Branislav Lukić Luka, Denis Dugonjić, Elvedin Ikanović i Nedžad Gegić su, po riječima Branislava Lukića, kroz svoje fotografije fokusirajući se na, naizgled, sasvim obične detalje svakodnevnog života pokušali poručiti kako trebamo malo bolje pogledati svijet oko sebe i ponovo pronaći ljepotu detalja koju u svakodnevnici turbo života, zaboravljamo i sve rjeđe primjećujemo. Svaki autor fotografije priča svoju priču, a tematikom obrađuje istu temu u širem smislu te riječi i upravo je tu ta razlika i originalnost, tj. u bogatstvu upozorenja o krhkosti i prolaznosti, s jedne, i nužnosti trajnog uzajamnog dejstva oprirođenog čovjeka i očovječene prirode.



Nakon otvaranja izložbe veliki broj posjetilaca je imao priliku da prisustvuje promociji knjige „Vesela djeca rijeke“ autora Muharema Mujčinovića. Izdavač knjige je bio „Purča Bosanski“ iz Puračića, a za štampu je bila zadužena INDA d.o.o. Lukavac. Autor naslovne strane i ilustracija u knjizi je jedan od autora fotografija na izložbi, Branislav Lukić Luka.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice