TUZLARIJE - KULTURA

28.09.2011.
Vršani nadomak Tuzle
Prva likovna etno – kolonija u BiH


U organizaciji Bosanske zajednice kulture “Preporod” Tuzla održana je Prva likovna etno-kolonija u mjestu Vršani, nadomak Tuzle. Likovna kolonija imala je prefiks “etno”, što je u odnosu na dosadašnje, ne samo u Vršanima, nego i u cijeloj BiH, novitet. Umjetnici su u svojim djelima težili ka islikavanju bosanskih simbola.



- Na Vršanima ustanovljavamo prvu etno-koloniju u našoj zemlji, zato smo se tematski fokusirali na likovni i tradicijski potencijal naše multietnične baštine i na one kulturne vrijednosti koje bosanski narod čine posebnim i prepoznatljivim. Likovnih kolonija ima, i biće ih, ali ova na Vršanima imala je za cilj da bude tematski određena likovna kolonija, tako što će duh Vršana usaditi u svoju programsku orijentaciju. Vrijeme je kad izvorna kultura postaje brend, kad biva okosnica turističke zanimljivosti, tako da osnivanje prve etno – kolonije Vršani teži da ide u susret ovim turističkim i medijskim trendovima, rekao je za naš portal Fikret Jahić, utemeljitelj Prve likovne etno-kolonije Vršani.



Na samom otvaranju prisutnima se obratio prof.dr.Izet Šabotić, koji je se osvrnuo na dosadašnji rad ove Likovne manifestacije, kao i buduće smjernice njenih aktivnosti. U programu je učestvovalo kulturno umjetničko društvo iz Gornje Tuzle, kao i mladi recitatori pod vodstvom nastavnice Ljubice Hodžić, a manifestaciju je zvanično otvorio doajen BiH književnosti Nijaz Alispahić.



Učesnici kolonije bili su: Hamid Kunić, Sejfulah Imamović, Almasa Imamović, Munib Imamović, Mehdija Suljević, Fadil Jahić, Fikret Jahić, Fikret Jahić Vršanin, Nada Dobnik, Borka Jokić, Izet Šabotić, Mehmed Mehmedović, Zoran Kovačević, Fabiano Botti, Fikret Ćurić, Enes Imamović, Adil Mešanović, Edina Halilović, Amila Bećirović, Izet Paloš, Zlata Avdagić, Fikret Ibričić, Refko Čajić, Avdo Kalesić, Rešad Begić, Almasa, Zlatan Hirkić, Heldin Mehmedović, Ruždija Hujdur i Sulejman Isić.



Organizatori ističu da je ovaj događaj bio više od slike i riječi, naročito po svom značaju.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice