TUZLARIJE - KULTURA

26.09.2011.
BKC Tuzla - 2. oktobra u 19:30
Za Dan oslobođenja Tuzle premijera predstave ˝Prokleta avlija˝
Ulaznica 5 KM



Na pitanje koje proteklih decenija politički inspirisane zanima više od djela Ive Andrića je: Čiji je pisac Ivo Andrić? Prema odgovoru prof. dr. Vlade Keroševića Ivo Andrić zajednička je kulturna baština a njegova Nobelova nagrada največi književni brend ovih prostora.



Sve te priče ko je i kako je pisao Ivo Andrić ustvari potvrđuju njegovu veličinu. U povodu kulturnog, a ne kako neki misle političkog projekta, pozorišne predstave „Prokleta avlija“ koju je prema tekstu Ive Andrića režirao Nebojša Bradić u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Tuzla danas je održana press konferencija.

Na inicijativu dekana Akademije dramskih umetnosti u Tuzli Vlade Keroševića, Teatar Kabare Tuzla, Kazalište Virovitica i Narodno pozorište Užice zajedno su uradili predstavu „Prokleta avlija“, koja je 23.9. vrlo uspješno izvedena u Virovitici, večeras 26.9. izvodi se u Užicu a na Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobra biće izvedena i tuzlanska premijera.

Jedno od najvažnijih dijela Ive Andrića, Prokleta avlija priča je o slobodi i toleranciji. Avlija je turski zatvor u kojem se susreću mnogi zanimljivi ljudi.
Na današnjoj press konferenciji o predstavi i samom radu govorili su Vlado Kerošević i režiser predstave Nebojša Bradić a direkotr Bosanskog kulturnog centra Tuzla Semir Fejzić pozvao je ljubitelje pozorišnih predstava da dođu 2. oktobra u BKC-e kada će premijerno biti izvedena predstava Prokleta avlija.

Prema riječima direktora Fejzića potrudili su se da omoguće socijalnu cijenu ulaznica od 5 KM, imajući u vidu tešku ekonomsku krizu.

U predstavi igraju: Mijo Pavelko, Vlado Kerošević, Petar Benčina, Elmir Krivalić, Draško Zidar, Dražen Pavlović, Irfan Kasumović, Antun Vrbenski, Mladen Kovačić, Igor Golub, Dražen Radojčić.

Dramatizacija, režija i scenografija: Nebojša Bradić
Kostimografija :Snežana Kovačević
Kompozitor : Zoran Erić
Savjetnik za scenski govor : Vlado Kerošević
Svjetlo :Damir Gvojić
Asistent režije: Nemanja Ranković
Asistent scenografije : Marijana Zorzić Petković
Asistentica kostimografije : Tamara Busković

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice