TUZLARIJE - KULTURA

04.10.2011.
Otvorena izožba slika akademskog slikara Hamzalije Muhića


U galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara Hamzalije Muhića rađenih u kombinovanoj slikarskoj tehnici. Izloženo je 40 radova čiju je inspiraciju autor nalazio u svakodnevnih stvarima.



Vrsni poznavalac bosanskohercegovačke umjetnosti I strastveni kolekcionar radova Hamzalije Muhića, akademik Enver Mandžić citirao je kritički osvrt Melihe Husedžinović bivše direktorice Umjetničke galerije BiH: „Hamzalija Muhić nastupa sa pozicije potpunog individualca i pozicije čovjeka motivisanog za umjetničko djelovanje iz duboko vlastitih razloga. Njegove slike s egzistencijalnim predznakom i čestim ozračjem tjeskobe djela su u kojima se susreću i intelektualno i instinktivno i duh i emocija, ostvarujući – uz minimum plastične ideje, a sa maksimalnim efektom – sklad kakvim su povezani nebo i zemlja, materija i duh, snaga i krhkost, svjetlo i tama, ljudska svijest i beskraj kosmosa. U suštini, ovo je slikarstvo puno „emocija koje izbijaju iz nesvjesnog“.

BKC Tuzla pored visokokvalitetnih koncertnih i pozorišnih događaja u ovoj sezoni nije zaboravio na ljubitelje likovne umjetnosti koji će u narednih sedam dana uživati u radovima Hamzalije Muhića.



O autoru: HAMZALIJA MUHIĆ rođen je 1960. godine u Sokocu (BiH). Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1987. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Imao je više samostalnih izložbi i redovno izlaže na svim značajnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja značajnih nagrada i priznanja među kojima su Grand prix na ovogodišnjoj izložbi “Anale crteža BiH“ u Mostaru i Grand prix ovogodišnje izložbe “Collegium artisticum 2009“ za rad pod nazivom Enterijer. Radi kao profesor likovne kulture u Sarajevu.

Priredio(la): BKC Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice