TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2011.
Vrijedan poklon Global Ispat Koksne Industrije Lukavac
Međunarodna galerija portreta u Tuzli bogatija za dvije Mujezinovićeve slike


Međunarodna galerija portreta Tuzla od danas je bogatija za dvije slike Ismeta Mujezinovića. Radi se o uljima na platnu po nazivom „Zbjeg“ i „Radost“. Slike kao stalnu postavku Galeriji poklonila je Global Ispat Koksna Industrija Lukavac.



- Stalna postavka Ismeta Mujezinovića ustanovljena je 2. septembra 1982. godine i mi u našem fundusu imamo preko dvije hiljade Ismetovih djela i od velike važnosti je za nas, kao i za cijeli grad i porodicu Mujezinovića da nastavljamo na brizi i zaštiti njegovih djela. Nadam se da će i druge institucije u kojima se nalaze djela Ismeta Mujezinovića i možda i građani uvidjeti da je najbolji način da se djela očuvaju i pokažu u Međunarodnoj galeriji. Ovo je veliki dan za našu galeriju jer ova djela koja su poklonjena više puta su reprodukovana, pogotovo djelo „Radost“ i želim da se zahvalim GIKIL-u što su odlučili da ih doniraju Galeriji – istakao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Prema riječima Guntupalli Jagannadhama, generalnog direktora GIKIL-a, menadžment kompanije odlučio je da premjesti slike iz svoje galerije kako bi očuvao djela velikog slikara Ismeta Mujezinovića i dao priliku posjetiocima Međunarodne galerije portreta u Tuzli da uživaju u njihovoj ljepoti.

- Znali smo da su ove dvije slike značajne u svijetu umjetnosti, kao i da postoji Međunarodna galerija portreta koja čuva djela Ismeta Mujezinovića, onda smo se odlučili da GIKIL treba dati svoj doprinos kako bi se proširila ta zbirka, a obzirom da ova galerija postoji nekih 46 godina kao i da je Ismet Mujezinović bio jedan od osnivača, smatramo da je ovo najbolje mjesto za njegove slike– rekao je Guntupalli.

Prilikom svog obraćanja Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla istakao je važnost donacije i očuvanja djela Tuzlaka Ismeta Mujezinovića:

- Riječ je o vrijednom poklonu kompanije GIKIL i značajno je kao jedan dar poštovanja prema Bosni i Hercegovini i prema njenoj umjetnosti. Značajno je za Tuzlu. Ovo je odličan primjer i ujedno poziv drugim firmama koje posjeduju djela Ismeta Mujezinovića, da prenesu ta djela u Galeriju portreta kako bi ona bila adekvatno čuvana te da ih vidi više ljudi. Iskreno se zahvaljujemo GIKIL-u na doprinosu očuvanja bosanskohercegovačkog nacionalnog blaga – rekao je Imamović.



Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice