TUZLARIJE - KULTURA

07.10.2011.
Naši u svijetu
Sanel Redžić u finalu velikog gitarskog takmičenja


Sanel Redžić, gitarista iz Tuzle i nakon odlaska iz Tuzle niže uspjehe. Puno putuje, nastupa, osvaja nagrade. Trenutno je u Belgiji na jednom od najvećih takmičenja za klasičnu gitaru "Printemps de la Guitare". Nakon dva kruga sviranja ušao je u finale, što je već veliki uspjeh, a u subotu će biti poznati rezultati takmičenja poznatog i kao „Belgijska ruža“.



U prvom krugu je učestovalo 26 gitarista, a u drugi je prošlo tek 8 najboljih. U finalu pored Sanela Redžića su još i predstavnici Francuske, Švicarske, Kine i Meksika.

- Takmičenje se sada odvija svake tri godine (prije je bilo svake dvije). U finalu, nakon jako teške dvije runde, zajedno sam sa jos četiri učesnika. Ukupno nas je pet i borimo se za četiri nagrade. Veliko finale je u subotu u 20 sati u belgijskom gradu Charleroi. Jako sam sretan zbog toga i veliko mi je zadovoljstvo predstavljati na ovaj način Bosnu i Hercegovinu, drago mi je što su na neki način mnogi ljudi zahvaljujući meni u posljednje vrijeme stekli bolju sliku o Bosni, u svijetu, kazao je Sanel Redžić.


Dvorana u kojoj nastupa Redžić


Denis Azapagić osvojio je prvo mjesto na ovom takmičenju 1996. godine, pa se nadamo da će Redžić biti drugi Tuzlak koji će dobiti "Belgijsku ružu".

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice