TUZLARIJE - KULTURA

17.10.2011.
Internacionalni žiri XIV INTERBIFEP-a stigao u Bosnu i Hercegovinu
Posjete ambasadama Francuske i Velike Britanije




Internacionalni žiri XIV Internacionalnog bijenalnog festivala crteža i grafika – INTERBIFEP koji će zasjedati od 18. do 20. oktobra 2011. godine, kada je planirana i završna ceremonija na kojoj će biti objavljena imena nagrađenih umjetnika, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.
Radi se o eminentnim imena iz svijeta umjetnosti i to o Tanji Gangar, kustosici Nacionalne galerij portreta London, Sylvie Gonzalez, direktorici Muzeja umjetnosti i istorije Saint-Denis iz Francuske i Ismaru Mujezinoviću akademskom slikaru iz Bosne i Hercegovine.

Tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini i Tuzli, Internacionalni žiri zajedno sa Dženanom Jusufovićem, direktorom Međunarodne galerije portreta Tuzla u ponedjeljak 17. oktobra 2011. godine, održao je niz protokolarnih posjeta i sastanaka. Tom prilikom posjetili su Akademiju likovnih umjetnosti Sarajevo i održali sastanak sa Amelom Hadžimejlić-Kečo dekanesom akademije i članicom Selekcione komisije XIV INTERBIFEP-a i Admirom Mujkićem predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika BiH. Nakon Akademije likovnih umjetnosti organizovana je i posjeta Gradskoj galeriji Collegium Artisticum kada su članovi Žirija i Jusufović upriličili i sastanak sa Strajom Krsmanovićem direktorom Galerije i Jasminom Durakovićem predsjednikom Fondacije za scensku, likovnu i muzičku umjetnost Federacije BiH.

Protokolarna posjeta nastavljena je u francuskoj Ambasadi/Francuskom Institutu i to članice žirija Sylvie Gonzalez i direktora Galerije Dženana Jusufovićasa Dominique Geslin direktorom Instituta, Catherine Constant atašeom za tehničku saradnju i Miom Komljenović saradnicom za kulturu. Posjeta internacionalnog žirija za ponedjeljak završena je sastankom u Ambasadi Velike Britanije, članice žirija Tanje Gangar, direktora Galerije Jusufovića sa ambasadorom Nj.E. gosp.Nigel Casey i Samirom Avdibegovićem iz British Council.
Internacionalni žiri XIV INTERBIFEP-a u utorak, 18. oktobra 2011. godine boravit će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, kada će se uraditi finalne pripreme i definisati način bodovanja pristiglih djela na ovogodišnju smotru crteža i grafike. Načenik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, u 12.00 sati upriličit će prijem za članove Žirija i direktora Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice