TUZLARIJE - KULTURA

18.10.2011.
Metamorfoza realiteta
Izložba Faruka Ibrahimovića u Gracu


Poznati tuzlanski i bosanskohercegovački kreativni fotograf Faruk Ibrahimović, majstor fotografije i nosilac dva zvanja Svjetske asocijacije za umjetničku fotografiju (A.FIAP i E.FIAP), na poziv Cultural City Network, čiji je bio gostujući umjetnik 2000. godine, priredit će izložbu fotografija u Work-Art Gallery u Grazu pod nazivom Metamorfoza realiteta.


Tragovi meduze


Autor se predstavlja sa 25 radova velikog formata snimljena januara 2010. godine iz cafea Shamrock na Brčanskoj Malti, a izložbu će otvoriti mr. Martin Titz u četvrtak 20. oktobra.

U predgovoru za katalag književnik Atif Kujundžić je napisao sljedeće: „Faruk Ibrahimović je ekspresivan lirik. Čovjek koji je duboko zamišljen nad usudom ovoga svijeta. Tražeći odgovore na brojna pitanja, on meditativno i refleksivno vizualizira stvarnost u nivou monopola sopstvenog oka, a fotografskim zapisom prenosi najjasniji i najdublji doživljaj osobne pikturalne imaginacije konkretnog prizora/prostora. Ibrahimovićev odnos prema stvarnosti je tragalački i očuđavajući.


Faruk Ibrahimović prelazi u trk


Uočene mogućnosti u pravilu iscrpljuje tematiziranjem osnovnog poticaja/motiva i opcijom koja njegov potencijal vizualizacije transformira do fotografije. Takav odnos otvara, širi, snaži i podstiče Ibrahimovićev inventivni fotografski senzibilitet. Od motiva do motiva, iz ciklusa u ciklus, Ibrahimović je snažniji, a njegov fotografski učinak djelatniji i značajniji. Njegov potencijal iskustva za svaki sljedeći zahvat – veći.”

Izložba ostaje otvorena do 25.novembra 2011. godine.


Vodeno plamenje



Faruk Ibrahimović /1943., Brčko, BiH/, profesionalni prevoditelj – engleski jezik. Nekoliko knjiga i veći broj tekstova o fotografiji preveo na bosanski, a knjigu Nikole Marušića Historija fotografije u Bosni i Hercegovini do 1918. – preveo na engleski jezik. Ima raznovrsno pedesetogodišnje fotografsko iskustvo. Radio je u više foto klubova i na velikom broju seminara. Intenzivno se bavio novinskom fotografijom za list Naši dani. Priredio 28 samostalnih i sudjelovao na velikom broju zajedničkih izložbi. Nositelj je velikog broja priznanja, nagrada i zvanja. Od 1990. godine djeluje kao instruktor fotografije. Od 2002. godine ima zvanje AFIAP, a od 2007. godine i E.FIAP, koje dodjeljuje Međunarodna asocijacija za umjetničku fotografiju. Nosilac je najvišeg fotografskog zvanja u BiH – Majstor fotografije. Njegov put u kreativnoj fotografiji ostvaren je u rasponu od analogne fotografije i slajda do digitalnog fotografskog zapisa. Digitalnom fotografijom se bavi od 1986.


Spoj u crvenom


Svjestan procesa i značaja razvoja informatičkih tehnologija, Ibrahimović je jedan od pionira kompjutorske obrade fotografskog zapisa u Bosni i Hercegovini. Prvo, uvođenjem u kompjutorski program za obradu skenirane fotografije i slajda, a potom i digitalnog fotografskog zapisa. Na Ibrahimovićevom primjeru je u bh. razmjerama i najjasnije shvaćena ta plodonosna opcija i izuzetna mogućnost. Tako je Ibrahimovićava fotografija i nazvana photocomprint – što znači: fotografski zapis, kompjutorska obrada i realizacija na ink jet ili laserskom printeru.
Već četiri godine Faruk Ibrahimović s izvanrednim uspjehom vodi svoj PhotoWorkshop za mlade ljude u Tuzli.

Osmrtnicama ba smrtovnice