TUZLARIJE - KULTURA

19.10.2011.
Sve spremno za 6. Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”


6.Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BiH), kojem je tradicionalno domaćin tuzlanski BKC, bit će održano od 20. oktobra do 20. novembra. Tim povodom, danas je u BKC-u održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili direktor Bijenala mr. sc. Semir Fejzić i predsjednik Selekcione komisije Bijenala Muhamed Bajramović, te upoznali prisutne sa sadržajem ovog velikog likovnog događaja.



Kako je rečeno, radi se o prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza. Ovogodišnji Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” predstavit će autore koji će promovisati snagu i ljepotu likovnog stvaralaštva iz sredina iz kojih potiču.



- Svoje radove izložit će 150 stvaraoca umjetnosti iz BiH i inostranstva, koje je odabrala Selekciona komisija. Biće postavljeno ukupno 522 rada. Bijenale se razvilo u jednu prepoznatljivu manifestaciju i postalo je brend u Tuzli i BiH. Pored bosanskoghercegovačkih autora, ljubiteljima umjetnosti će se predstaviti i autori iz Francuske, Holandije, Engleske, Njemačke, Hrvatske, Srbije…Kategorija nagrađivanja radova za sada ostaje samo za autore iz BiH, dok stranci izlažu kao gosti i nisu u konkurenciji za nagrade, rekao je Semir Fejzić, direktor Bijenala.

Muhamed Bajramović, predsjednik Selekcione komisije Bijenala je istakao da je Tuzla grad umjetnosti i vrijednih ljudi, koji su sa svojim potencijalom izdigli Tuzli na značajan kulturološki nivo.



- Baveći se selekcijom pristiglih radova imali smo težak zadatak da od pristiglih radova izaberemo najbolje i napravimo jedan harmonični sklad, koji će posjetioci imati priliku da vide u BKC-u. Odluka o izloženim radovima je donijeta jednoglasno, vodeći računa o likovnom kvalitetu. Ovogodišnje Bijenale je značajan iskorak u odnosu na ranije, po likovnim rezultatima, ali i pojavljivanjem autora koji su dugo prisutni na evropskoj likovnoj sceni. Ugostit ćemo i autore koji su se ranije pojavljivali na Bijenalu, a kod kojih je evidentan napredak u likovnom izrazu, rekao je Bajramović.



Žiri u sastavu: Ljiljana Perduv Misirlić, historičar umjetnosti iz Banjaluke, Ante Kajinić, redovni prof.ALU Široki Brijeg, Maja Abdomerović, kustos Umjetničke galerije BiH Sarajevo, Natalija Cimeša, magistar likovnih umjetnosti Bijeljina i Ibrahim Spahić, direktor festivala Sarajevska zima, donijeli su odluku o nagradama u kategorijama 6.Bijenala umjenosti minijature Bosne i Hercegovine pa su tako nagrađeni:

Nagrada za crtež: Mehmed Klepo
Nagrada za slikarstvo: Josip Mijić
Nagrada za grafiku: Ninoslav Kovačević
Nagrada za skulpturu i instalaciju: Nesim Tahirović
Nagrada Aleksandar Aco Adamović: Elma Alić
Posebno priznanje žirija dodijelit će se Mustafi Skopljaku, dok će GRAND PRIX Bijenala pripasti Stjepanu Milošu.




Izložba radova 6. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine će biti otvorena u galeriji BKC-a Tuzla 20. oktobra 2011. godine u 18, 00 sati. Izložba će biti postavljena do 20. novembra 2011. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice