TUZLARIJE - KULTURA

19.10.2011.
U okviru INTERBIFEP-a
Promovisan roman ˝Noć vještica˝ Ismara Mujezinovića


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla sinoć je održana promocija knjige „Noć vještica“ autora Ismara Mujezinovića.



Riječ je o trećem objavljenom romanu akademskog slikara Ismara Mujezinovića, rođenog u Tuzli a koji decenijama živi u Sloveniji. Mujezinović je govorio o načinu na koji on piše, koji je za njega prije svega popunjavanje slobodnog vremena i ostvarivanje želja iz mladosti. Priznaje da to ne smatra nekom književnošću, tek zabavnim štivom, te šaljivo dodaje da se smatra nepismenim čovjekom koji ne razlikuje dobro Č i Ć.



- Knjiga „Noć vještica“ između ostaloga govori i o jednom izraženom tranzicijskom problemu, nebrizi o kulturnom blagu Bosne i Hercegovine, kazao je na promociji autor Ismar Mujezinović, potcrtavajući ovo pitanje kao problem kojim bi se ozbiljnije trebalo pozabaviti bosanskohercegovačko društvo. Ratna i poratna previranja, nacionalizmi i rastakanje društva doveli su do takvoga stanja, i knjigom je autor pokušao dati doprinos ozdravljenju takvoga društva.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, sinoć u ulozi promotora romana, više puta je spomenuo da se knjiga čita u jednom dahu. Govorio je i o Ismaru Mujezinoviću kao svestranom umjetniku i podaniku ljepote.

- Kao dobar poznavalac umjetnosti, a odrastao pod krovom našeg najvećeg slikara Ismeta Mujezinovića, stavljajući umjetnost i stvaranje u angažiran odnos prema društvu, Ismar Mujezinović je proteklih decenija, pored izraženoga rada na polju likovne umjetnosti, pisao romane i snimao filmove, pokušavajući na ovaj način dati svoj doprinos, odnosno podići glas protiv uništavanja bosanskohercegovačke kulturne baštine, kazao je između ostalog Imamović.



O knjizi je govorio i Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta, kazavši da je Ismar Mujezinović izabran u Žiri za odabir najboljih radova na ovogodišnjem INTERBIFEP-u, Međunarodnom bijenalu grafike i portreta koji se održava u Tuzli, a da je upriličena promocija sastavni dio bogatoga sadržaja ove velike likovne manifestacije.

Na promociji su bili i učenici Gimnazije Ismet Mujezinović koji su došli i da upoznaju sina poznatog slikara po čijem imenu je nazvana njihova škola.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice