TUZLARIJE - KULTURA

21.10.2011.
Najava promocije knjige ˝Između komšija i susjeda˝ Zlatka Dukića
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli u petak, 21. oktobra 2011. godine u 18, 00 sati bit će promovisana knjiga RTV - komentara autora Zlatka Dukića, pod nazivom "Između komšije i susjeda". U predstavljanju novog djela poznatog tuzlanskog novinara učestvovat će Šimo Ešić, Đuro Škondrić, Dženan Jusufović i autor Zlatko Dukić.


O knjizi:

Godine 2009. i 2010. su bile vrijeme, u kome se autor bavio komentarisanjem spoljnopolitičkih, ali samo uslovno takvih tema, jer se one direktno tiču i ključnih unutrašnjih zbivajnja u BiH – kao refleksije odnosa susjeda Hrvatske i komšije Srbije. Taj odnos se redovno kretao (i još se kreće) u „režimu“ toplo-hladno. Tačnije: na nivou proklamacija i zvaničnih opredjeljenja, sve je bilo „med i mlijeko“, no kad se stvari svedu na praktičan teren otvorenih pitanja iz međudržavnih odnosa, onda počinje da zapinje. I dan-danas, toliko godina iza rata, toliko je otvorenih pitanja (granice, imovina, sudbina nekadašnjih radnika u firmama tih zemalja, penzijski status tih ljudi, itd.) – da je osnovano i posve suvislo upitati se da li je oficijelna, proklamativna priča samo šminka, tek kulisa, iza koje se i dalje kriju, a ne uspijevaju sakriti, potušene velikodržavne ambicije Zagreba i Beograda, koji na „zemljicu Bosnu“ i dalje gledaju kao na svoje potencijalno kolonijalno vlasništvo, svoj pašaluk, svoj „zalogaj“...
Možda ova knjiga i 104 komentara u njoj nisu u potpunosti dogovorila na to vrlo ozbiljno pitanje, ali – bar im se ne može osporiti pokušaj da se do odgovora dođe i da se učini korak dalje u odnosu na ono što ne radi naša politika, a što bi trebala da učini, jer joj je i to posao.

Osmrtnicama ba smrtovnice