TUZLARIJE - KULTURA

20.10.2011.
Nagrade otišle u BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Argentinu, Austriju, Francusku ..
Održana svečana ceremonija proglašenja nagrađenih umjetnika


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, večeras, 20. oktobra 2011. godine održana je svečana ceremonija proglašenja nagrađenih djela i umjetnika za crtež i grafiku u okviru XIV INTERBIFEP-a.
Internacionalni žiri u koji je zasjedao od 18. do 20. oktobra, kako smo mogli da čujemo na ceremoniji imao je težak zadatak. Naime, trebali su da izaberu najbolje od najboljih umjetničkih radova koji su se našli u zvaničnoj konkurenciji najveće likovne manifestacije u Bosni i Hercegovine. Na ovogodišnji festival prijavio se 371 autor iz 53 zemlje, a slekciona komisija festivala odabrala je 320 radova 161 autora iz 51 zemlje svijeta. Večeras su dodijeljen nagrade za crtež i grafiku, zatim Nagrada Ismet Mujezinović i Nagrada „James H. Pinto“.



Tanja Gangar članica Internacionalnog žirija XIV INTERBIFEP –a, kustosica Nacionalne galerije portreta London pročitala je imena nagrađenih umjetnika za crtež, pa tako je Svetislav Cvetković iz Bosne i Hercegovine nagrađen Velikom diplomom za crtež (otkupna nagrada), a Donhofer iz Austrije, kao i Jelena Bulajić iz Srbije također su dobitnici Velike diplome za crtež.




Nakon zvanične dodjele nagrada za crtež, članica Internacionalnog žirija Sylvie Gonzalez, direktorica Muzeja umjetnosti i istorije Saint- Denis iz Francuske objavila je imena umjetnika nagrađenih za grafiku, kao i dobitnicu Nagrade „James H. Pinto“. Velika diploma za grafiku (otkupna nagrada) pripala je Miranu Šabiću iz Slovenije, a po Veliku diplomu za grafiku dobili su i Véronique Laurent Denieuil iz Francuske i Jonas Ranson iz Velike Britanije. Nagradu „James H. Pinto“ dobila je Ximena De Leon Lucero mlada umjetnica iz Argentine.
Kako je na svečanoj ceremoniji pročitao Ismar Mujezinović, akademski slikar iz Bosne i Hercegovine, također član Internacionalnog žirija XIV INTERBIFEP-a Ivana Mrčela iz Hrvatske dobitnica je Nagrade Ismet Mujezinović.



Ovogodišnji XIV INTERBIFEP od strane javnosti ocijenjen je kao više nego uspješan. Posjetitelji su imali priliku da pogledaju pristigle radove na festival kao i da budu dio propratnih sadržaja kao što su likovna radionica “Fabrika”, promocija knjige Ismara Mujezinovića, okrugli sto na temu: “Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a”, a 26. oktobra moći će i da uživaju u koncertu/kvartetu saksofona profesora Ota Vrhovnika sa Akademije u Beču. Koncert će se održati u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 19.00 sati.
Nagrađene radove svi zainteresirani posjetioci moći će da pogledaju u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla do 2. novembra 2011. godine, kada će XIV Internacionalni bijenalni festival crteža i grafike biti zvanično i zatvoren.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice