TUZLARIJE - KULTURA

23.10.2011.
Jubilej ˝Tuzlanki˝
S pjesmom u srcu punih 13 godina


Godišnji koncert Gradskog vokalnog ansambla Tuzlanke održan je u subotu uvečer u Narodnom pozorištu Tuzla. Ovim koncertom članice Tuzlanki obilježile su jubilej 13 godina uspješnog rada i djelovanja.



- Naš uspjeh se temelji na tome što smo repertoar prilagodili za sve uzraste i ukuse. Rado se odazovemo na sve nastupe, posebno humanitarnog karaktera. Volimo pjevati, družiti se, a ljubav prema muzici nas održava. Gdje god nastupamo dostojno prezentiramo naš grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, kazala je Mujesira Haman, ispred Ansambla i dodala da će Tuzlanke u novembru mjesecu nastupiti na festivalu Dani Balkana u Minhenu.



Prisutnima se obratila i Nađa Avdibašić-Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke kulture i sporta u Vladi TK, koja je kazala da su Tuzlanke simbol i ponos našeg grada, zaželivši im puno uspjeha i sreće u daljem radu.



Ljubitelji starogradske pjesme, romanse i sevdalinke su uživali u jednosatnom koncertu, a svaka pjesma popraćena je burnim aplauzima.



Gosti Tuzlanki bili su operski pjevač Goran Karkin i članovi Dječijeg i omladinskog folklornog ansambla Tuzla, što je još jedna potvrda da članice ansambla i na ovaj način grade mostove prijateljstva sa različitim kulturnim udruženjima i ansamblima.



Ansambl Tuzlanke je osnovan 2. oktobra 1998.godine i djeluje kao sastavni dio Udruženja žena Tuzle. Broji 19 članica koje uz puno truda i ljubavi učestvuju u gotovo svim kulturnim dešavanjima u našem gradu. Interpretiraju sevdalinku kao biser bosanskog melosa, ali tu su također i ostale vrste muzike, narodna, zabavna kao i nešto iz domena ozbiljne muzike. Imale su bezbroj nastupa u Bosni i Hercegovini i van granica naše zemlje. Stalne su gošće učesnice emisije “Turizam plus”. Do sada su snimile dva CD - a, a trenutno je u pripremi i treći.

Važno je napomenuti da su članice ovog ansambla uspješno organizovale 8. festivala ženskih vokalnih ansambala BiH u Tuzli, na kojima je učestvovalo 16 različitih ansambala iz cijele BiH. Kao i ranijih godina, koncert je podržan od Opštine Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice