TUZLARIJE - KULTURA

22.10.2011.
Muzika i književnost u BKC-u
Održan Festival ˝Pjesma je naša svjetlost˝

Bosanski kulturni centar u petak uvečer bio je domaćin još jedne kulturno-muzičke manifestacije. Naime, u organizaciji Saveza udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona održan je 3. međunarodni festival književnog i muzičkog stvaralaštva slijepih iz zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom “Pjesma je naša svjetlost”.



Kako je istakao Sakib Arapčić, izvršni direktor Saveza, ovo je treća godina za redom kako se organizuje Festival, sa ciljem da se pokaže koliko spretnosti, talenta i vještina posjeduju slijepe osobe, ali i da se ukaže na njihov jednak tretman u društvenoj zajednici. “Na Festivalu učestvuju umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a lijepa je ovo prilika da se ponovo uspostave veze koje su pokidane ratom, da se sklope nova prijateljstva i da na najbolji način tuzlanskoj mladosti, koja je ispunila BKC, pokažemo šta znamo i možemo”, istakao je Arapčić.



U prvom bloku programa na bini su smjenjivali interpretatori narodne muzike i recitatori, a da bi sevdalinke i starogradske pjesme zvučale što bolje pobrinuli su se harmonikaš Miralem Šarić i klavijaturista Nedim Subašić. U drugom dijelu programa uslijedio je blok zabavnih pjesama. Publika je svaku izvedbu nagradila gromoglasnim aplauzom.



Tatjana Petrović Tanja, tridesettrogodišnja Tuzlanka, od rođenja je slijepa. Muzika joj je od djetinjstva na prvom mjestu, a danas se njome bavi profesionalno.



- Pjesma mi je sve, moj život, jednostavno u muzici se najbolje snalazim. Pjevam razne vrste pjesama, a najdraže su mi sevdalinke. Uzori su mi Zehra Deović, Nada Mamula, Meho Puzić, Safet Isović, uglavnom naše legende sevdaha. Muzika me potpuno ispunjava i daje svjetlost mojim očima, kaže Tanja.



Na kraju koncerta, blokom dobro poznatih pjesama, prisutne je počastio doajen sevdaha Muhamed Mujkanović. Pokrovitelji manifestacije bilu su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice