TUZLARIJE - KULTURA

03.11.2011.
JU Gradska biblioteka Kalesija
Okončana 16. kulturna manfestacija „Ikre“

JU Gradska biblioteka Kalesija, u saradnji sa BZK Preporod, 16. put zaredom, u povodu obilježavanja oktobra – mjeseca knjige, organizirala je kulturnu manifestaciju „Ikre“.


Manifestacija je počela u srijedu, 26. oktobra, kada je upriličeno književno veče sa Ibrahimom Kajanom. Narednog dana je održana književna tribina: „Bio jednom jedan – slovo o Nedžadu“, na kojoj su o akademiku Nedžadu Ibrišimoviću govorili Ibrahim Kajan, Dževdet Tuzlić, Srđan Vukadinović, Fatmir Alispahić i Zlatko Dukić. Moderator je bio književnik i novinar Fahrudin Sinanović.



- Nedžad Ibrišimović je bio velikan bosanskohercegovačke i evropske književnosti. Svojim romanom „Ugursuz“ 1968. godine je na velika vrata ušao na vrh književne scene. Ponekad se zapitamo, da li smo ga zaslužili kao savremenika, kazo je između ostalog, Ibrahim Kajan.

Srđan Vukadinović, koji je govorio o Ibrišimoviću kao dramskom piscu, rekao je da i kroz Ibrišimovićeve prozne tekstove struji dramska energija. Fatmir Alispahić je govorio o novijim književnim ostvarenjima, romanima „Vječnik“ i „El Hidrova knjiga“, dok je Zlatko Dukić, ističući Nedžada Ibrišimovića kao najrječitiji primjer, govorio o maćehinskom odnosu države prema književnicima i kulturi općenito.



Stihove iz Ibrišimovićeve pjesme „Bosna“ govorio je Nermin Hodžić, student 4. godine Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli. Književnoj tribini su prisustvovali i članovi porodice rahmetli akademika Nedžada Ibrišimovića.

- Nedžad Ibrišimović je bio naš čest gost. Uostalom, bio je u Kalesiji 1996. godine na prvoj održanoj manifestaciji „Ikre“. Ovo je naš dug prema ovome velikanu pisane riječi, kazao je Mehmed Hodžić, direktor JU Gradska biblioteka Kalesija.



U petak, 28. oktobra, organiziran je i okrugli sto: „Lektira u nastavi kao način popularizacije knjige“. Uvodničar je bila Azra Mujkanović, savjetnica u Pedagoškom zavodu Tuzla, a učešće u radu su uzeli i nastavnici i profesori bosanskog jezika i književnosti i razredne nastave. Nakon toga promovirana je zbirka pjesama „Rimovanje bića“ Majde Zukić. Uz autoricu, o knjizi su govorili književnik Zejćir Hasić i Azra Mujkanović.

I na kraju, u ponedjeljak, 31. oktobra, promovirane su knjige „Kad bi kosti govorile“ Saliha Smajlovića i knjige poezije „Zulija“ Bajre Perve. O knjizi Saliha Smajlovića, novinara „Preporoda“, govorili su Vahidin ef. Mešanović, predsjednik Medžlisa IZ Kalesije, i Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija. U knjizi Saliha Smajlovića objavljeni su tekstovi o stradanju Bošnjaka koje je ovaj novinar pisao za Preporod u vremenu od 1991. godine do 2010. godine.



I knjiga Bajre Perve, o kojoj je, uz autora, govorio i prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK „Preporod“, također govori o stradanju Bošnjaka, ali na poetski način.
Promociji je prisustvovala i Nazija Beganović iz Đulića kod Zvornika, kojoj su u toku rata četnici ubili šest sinova i muža.



Generalni pokrovitelj manifestacije je kalesijski načelnik Rasim Omerović, a održavanje je pomoglo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade TK-a.

M. Hodžić

Osmrtnicama ba smrtovnice