TUZLARIJE - KULTURA

02.11.2011.
Zvanično završen XIV INTERBIFEP


- Zadovoljni smo sa organizacijom kompletne manifestacije jer u odnosu na prethodni INTERBIFEP na kojem je učestvovalo devet zemalja sa budžetom od oko 150.000 KM, na ovogodišnjem XIV INTERBIFEP-u koji smo organizovali sa 68.000 KM predstavili su se umjetnici iz 51 zemlje – istako je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla na press konferenciji koja je održana danas 2. novembra 2011. godine u povodu zvaničnog zatvaranja XIV Internacionalnog bijenalnog festivala crteža i grafike.



Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovao je 161 autor, a izloženo je 320 radova. Na današnjoj press konferenciji novinarima su se obratili i neki od nagrađenih autora i to: Miran Šabić iz Slovenija, dobitnik Velike diplome za grafiku/otkupna nagrada, Svetislav Cvetković iz Bosne i Hercegovine, dobitnik Velike diplome za crtež/otkupna nagrada, Donhofer iz Austrije, dobitnik Velike diplome za crtež i Ivana Mrčela iz Hrvatske dobitnica Nagrade "Ismet Mujezinović".

Održavanje INTERBIFEP-a podržali su Općina Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuski institut u BiH i Ambasada Republike Češke u BiH.

Prema riječima Jasmina Imamovića načelnika Općine Tuzla i predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, Tuzla ima veliku likovnu tradiciju, te samim tim i Općina Tuzla je imala obavezu prema XIV INTERBIFEP-u:
- Kultura je temelj razvoja jednog grada, i mi imamo obavezu jer imamo veliku tradiciju, obzirom da je najveći slikar 20. stoljeća Ismet Mujezinović iz Tuzle, jer je prvi akademski slikar u Bosni i Hercegovini Đorđe Mihajlović bio iz Tuzle, zatim prva žena akademski slikar u BiH Adela Ber iz Tuzle. Osim ova tri velika imena mi imamo veliko ime poput Kristijana Krekovića, Ledera, Memu Derviševića – istakao je Imamović, te dodao da je ova minfestacija uspjela prije svega zahvaljujući dobroj organizaciji:

- Ovo je jedan veliki likovni događaj zahvaljujući Međunarodnoj galeriji portreta i njenom novom ambicioznoj direktoru. Ovaj Festival nije bio samo u zanaku ove Galerije, nego i sinergije napokon grada i kantona, i u znaku povratka Ismara Mujezinovića u Tuzlu – rekao je Imamović.



Nagrađeni umjetnici nisu krili svoje oduševljenje vrijednim priznanjima, te se većina složila da će im ovo biti veliki podstrek za njihov daljnji umjetnički i profesionalni izražaj.

- Raduje me ova nagrada pogotovo jer su radovi jako kvalitetni i vidi se da je Žiri imao dosta posla i ja sam u svakom kutku izložbe našla nekoga ko je moj favorit, sa dobrim radom, idejom i tehnikom - Ivana Mrčela iz Hrvatske dobitnica Nagrade "Ismet Mujezinović".

- Ja još uvijek ne mogu vjerovati da sam dobio nagradu jer sam bio na otvorenju Izložbe i vidio sam sve ove radove, i nisam očekivao da ću dobiti ikakvu nagradu, a kamoli prvu otkupnu nagradu - dodao je Miran Šabić iz Slovenija, dobitnik Velike diplome za grafiku/otkupna nagrada.

Svoje utiske novinarima prenio je i Svetislav Cvetković iz Bosne i Hercegovine, dobitnik Velike diplome za crtež/otkupna nagrada:

- Svima nama je poznato koliko je kultura zastupljena u medijima u BiH, danas imate situaciju da je jedna institucija kao što je sarajevska umjetnička galerija zatvorena, ovakav događaj ovdje u Tuzli pogotovo dolazi do izražaja i kada je riječ o organizaciji i broju zemalja učesnica i mislim da ovo zaslužuje jednu posebnu pohvalu – istakao je Cvetković.
Od 17. septembra do 2. novembra 2011. godine u okviru XIV INTERBIFEP-a održano je niz kulturnih aktivnosti kao što je koncert/kvartet saksofona profesora Otta Vrhovnika sa Akademije u Beču, zatim likovna radionica “Fabrika”, promocija knjige Ismara Mujezinovića i okrugli sto na temu: “Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a”.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice