TUZLARIJE - KULTURA

01.11.2011.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Promovisana knjiga ˝Afroditin arhipelag˝ Slobodana Stajića


Sinoć je u okviru obilježavanja 65 godina postojanja i rada NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i upriličena promocija knjige „Afroditin arhipelag“, putopisca Slobodana Stajića, objavljena u izdanju sarajevske izdavačke kuće Rabic. O knjizi su govorili Ahmed Bosnić, novinar i Publicista, Katica Čerkez, profesorica i direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr.Enisa Žunić.



Ova knjiga predstavlja dio triptihona o slavnim ženama o kojima autor piše, putujući od imaginarnog arhipelaga kod Lezbosa, preko Efesa, Istanbula i Atine do Sarajeva, opisujući stvarna i nestvarna susretanja, kao i boravak u jednoj od najčudesnijih biblioteka, sličnoj onoj u drevnom Pergamonu.

Drugi dio sage o ženama je napisan i u procesu je pripreme za objavljivanje, a treći dio autor piše.



U knjizi „Afroditin arhipelag“ književnik opisuje svoja viđenja sa grčkom glumicom i političarkom Melinom Mercouri, pjevačicom Nanom Mouskouri, čeličnom Lady Margaret Thatcher, američkom publicistkinjom, Susan Sontag, političarkom Swanee Hunt i Jolantom Kvašnjevski, suprugom bivšeg poljskog predsednika Aleksandera Kvašnjevskog, kao i blisko susretanje s Hillary Clinton.

Ocjena promotora je da knjiga svjedoči o premoći žena, te da je pisana u slavu žene, kao iskorak i ogled u sferu u kojoj razboritost i kreativnost žene korespondira s ljudskim napretkom uopće i najvišim civilizacijskim vrijednostima i dostignućima.

O autoru
Slobodan Stajić, novinar i publicista rođen je 1947. godine u Sarajevu. Cijeli radni vijek proveo je u novinarstvu, a žurnalistički opus nije prekidao ni poslije odlaska u mirovinu. Prve reporterske zapise o Maloj Aziji, Francuskoj, Italiji i bivšoj Čehoslovačkoj objavio je još prije četiri i po decenije, da bi potom, kao novinar i urednik Dnevnog lista „Oslobođenje“ i „Svijet“, te saradnik „Dana“, „Spektra“, „Sezama“, i sarajevske „Republike“, kao i više stranih listova, objavio oko 4.500 članaka, putopisa, portereta, intervjua i komentara. Nosilac je najvećeg priznanja „Oslobođenja“, nagrade za životno djelo „30. avgust“ (1999), te laureat prestižne međunarodne nagrade Sloboda za 1998. Godinu, a 6.maja 2011. godine dobitnik je Nagrade za životno djelo Društva novinara Bosne i Hercegovine.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice