TUZLARIJE - KULTURA

31.10.2011.
Franjevački samostan dobio trideset vrijednih umjetničkih djela francuskih slikara


U Franjevačkom samostanu „Svetih apostola Petra i Pavla“ otvorena je izložba slika „Poziv iz Tuzle“. Radi se o trideset umjetničkih djela francuskih i drugih slikara koji žive na području Francuske. Djela su nastala kao poticaj dijaloga i ohrabrenja u nastojanju bolje komunikacije među različitim narodima i kulturama. Ovaj projekt inicirao je gospodin Gérard Cardonne, umirovljeni general francuske vojske. A nastala djela su poklon Franjevačkom samostanu u Tuzli.



Iako je Gérard Cardonne trebao doći u Tuzlu, neposredno prije izložbe u Njemačkoj je doživio prometnu nesreću. Razlozi zašto su ove slike dar Franjevačkom samostanu u Tuzli je taj što je Gérard Cardonne nakon rata boravio u Tuzli i zaljubio se u ovaj grad. Na poseban način ga oduševio ovdašnji Franjevački samostan i prijateljstvo s Franjevcima. Gérard Cardonne je veliko ime, ne samo zato što je bio general francuske vojske, već i zato što iza njega stoji 28 napisanih knjiga, a jedna od njih posvećena je i našoj zemlji u kojoj piše u sarajevskom Romeu i Juliji.

Na otvorenju izložbe u njegovo ime Tuzlacima se obratio Jovan Divjak, bosanskohercegovački ratni general koji je tijekom izložbe i uspostavio telefonsku vezu s Cardonne-om te prenio njegovo žaljenje što nije mogao doći u Tuzlu. Tijekom izložbe Gérard Cardonne poručio je posjetiteljima da ovakve umjetničke veze su još jedna veza kultura. On ima ideju da već naredne godine ovakvu jednu izložbu organizira i u Sarajevu.



Ove slike prije svega nose u sebi jednu duhovnost. Jer sigurno je umjetnost je tu da spasi čast čovjeka i da ga podsjeti da vrijedi živjeti ako se živi u duhovnosti.

Svoj mir ova vrijedna djela protkana dijalogom i multikulturnom pronašla su u Tuzli. Izložbu je otvorio načelnik Tuzle gospodin Jasmin Imamović. On je rekao da je jako važno što je Franjevački samostan otvorio Galeriju Kristian Kreković. «Dugujemo zahvalnost Franjevačkom samostanu, fra Zdravku Anđiću, Napretku za njegovanje i čuvanje imena Kristiana Krekovića, jednoga od najvećih slikara koje je BiH ikada imala. Galerija Kristian Kreković ima i u Peruu i Španjolskoj i evo u BiH i to u Tuzli. O Tuzli uvijek maštam kao gradu koji je simbol različitosti. I ova izložba slika francuskih slikara pokazuje još jednom da je Tuzla dio bogatstva različitosti », rekao je načelnik Imamović pri otvaranju izložbe.

Ovih trideset umjetnika želi gledati naprijed i na taj način sudjelovati u stvaranju umjetničke baštine samostana u Tuzli. Oni su svjesni svoje odgovornosti sudjelovanjem u promociji multikulturalizma. Zato bolje mjesto od Tuzle i većih čuvara od Franjevaca za vječni spas ovih djela nije vidio ni umirovljeni general Gérard Cardonne.

Maja Nikolić

Osmrtnicama ba smrtovnice