TUZLARIJE - KULTURA

30.10.2011.
Godišnji koncert ansambla Iskre
Muzički spektakl ispraćen ovacijama publike


Kako pokazati da kvalitet ne jenjava sa godinama najbolji primjer svojim nastupom dale su tuzlanske Iskre. Raznovrstan repertoar, prekrasni glasovi i ukupna izvedba još jednom su tuzlansku publiku ostavili bez daha.



Nije iznenađujuće ako kažemo da iza tako dobre izvedbe stoje sati i sati vježbanja, međutim članice Iskri ističu da im rad u ovom ansamblu predstavlja istinsko zadovoljstvo.

- Za ovaj koncert smo se pripremale danonoćno, uložile smo veliki trud i rad, i uspjele smo izvesti zanimljiv muzičko-scenski nastup. Sve članice ansambla su tu zbog ljubavi prema muzici, a nakon toga dolazi sve ostalo. Koncert je poklon našem gradu i svima koji prate i cijene naš rad, kazala je Svjetlana Ibričić, članica Iskri.

- Na koncertu smo se predstavili sa šarolikim repertoarom, koji je obuhvatio veliki spektar horskih kompozicija. Nakon Tuzle, planiramo da održimo seriju koncerata u Poljskoj, a zajedno sa maestrom Ericom Bretonom radimo na tome da Iskre nastupe u Francuskoj i Italiji, kazao je Emir Nuhanović, dirigent ansambla Iskre.



Jednoiposatni koncert ponudio je 19 kompozicija, za svačiji ukus po nešto. Tako su se salom BKC-a prolamale pjesme „Ederlezi“, „Moja diridika“, „Čergo moja čergice“, „Bratec Žak“... Izvedeno je i nekoliko numera iz opusa duhovne muzike, što se izuzetno dopalo svima koji su ovu noć odlučili uživati sa Iskrama.



Specijalni gosti koncerta bili su Eric Breton, Jasmin Mag, Sonja Tešić, Nedim Čitaković, Baletska škola „Amadeus“, Zbor „Iuventus Salinarum“ Tuzla i Mješoviti hor UKUD „Zvonko Cerić“ Tuzla.





- Drago mi je i sretan sam što su me Iskre pozvale kao gosta na svoj koncert. Na ovom našem lijepom i brutalnom tlu najteže je opstati, a one su opstale uprkos svemu, zahvaljujući svojoj iskrenoj ljubavi prema muzici i našem gradu. Na koncertu sam otpjevao pjesmu “Moja Evo”, rekao je Jasmin Mag, bosanskohercegovački rock-kompozitor i pjesnik mlađe generacije, koji je punu afirmaciju dostigao sa rock-grupom "Alarm".



Za doprinos u radu i afirmaciji ansambla, članice Iskri su uručile priznanja. Između ostalih, priznanje je uručeno prof. Slavki Joviću, koji je dao pečat nastanku ansambla i koji je preko 35 godina uspješno vodio ansambl kroz koji su prošle mnoge generacije mladih ljudi iz Tuzle. Zahvalnica je uručena i Ericu Bretonu, koji je specijalno za Tuzlake na koncertu skladao kompoziciju i poklonio publici u BKC-u.



Vjerovatno je mali broj naših sugrađana koji ne poznaju ansambl Iskre, njihov način interpretacije, ali nije zgoreg podsjetiti se njihovih početaka. Vokalni ansambl Iskre iz Tuzle osnovan je 1974. godine na inicijativu prof. Slavka Jovića, kompozitora i profesionalnog umjetničkog aranžera. Rad ansambla prekinut je tokom agresije, a 2004. godine ponovo je nastavio s radom. Iskre su svoju i slavu Tuzle pronijele širom BiH, dijelom bivše Jugoslavije i po svijetu. Danas ansambl ima 22 članice i djeluju u sklopu umjetničke sekcije Bosanskog kulturnog centra Tuzla, pod dirigentskom palicom maestra Emira Nuhanovića, koji svojim predanim radom i angažmanom Iskrama vraća staru slavu.



Na kraju koncerta, Iskre su izvele poznatu rusku pjesmu "Kaćuša", koja je izazvala buru ovacija kod publike.



Put do uspjeha gradi se lagano i sa puno odricanja, zato ne iznenađuje što su tuzlanske Iskre ansambl kojim se grad ponosi.

Fotografije s koncerta


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice