TUZLARIJE - KULTURA

28.10.2011.
U Narodnom pozorištu Tuzla održana press konferencija
˝Helverova noć˝ učestvuje na Pozorišnoj smotri malih formi Boljevci 2011


Predstava „Helverova noć“ koju je prema tekstu Ingmar Villqist režirala Remira Osmanović dobila je još jednu potvrdu za kvalitet. Naime, predstava učestvuje na Pozorišnoj smotri malih formi Boljevci 2011.



U povodu najave gostovanja predstave kao i početka rada Dramskog studija Narodnog pozorišta Tuzla, danas je u prostorijama Narodnog pozorišta održana i press konferencija.

- Drago mi je da je predstava živa, da je na repertoaru, i da nam je menažment pozorišta ukazao čast da pošalje predstavu na još jedan festival. Publika je predstavu u Kikindi ocjenila čistom peticom. Nedim je dobio nagradu za najboljeg glumca, ne mušku ili žensku nagradu, jer je bila samo jedna glumačka nagrada, a u konkurenciji je bila i Mirjana Karanović, Zijad Gračić, Ermin Bravo i drugi vrsni glumci, kazala je Remira Osmanović.

Podsjećamo, na Kikindskom pozorišnom festivalu malih scena Narodno pozorište Tuzla se predstavilo izvedbom "Helverove noći", kojom su oduševili tamošnju publiku, kritičare i tročlani žiri u sastavu Gorana Ibrajter, Filip Markovinović i Igor Bulić.

Zbog velikog interesovanja i uspjeha Dramskog studija Narodnog pozorišta Tuzla i predstave "Kraljevstvo kod tri palme" koju su radili sa polaznicima Dramskog studija danas je najavljena i audicija za Dramski studio kojeg vode glumci Edis, Žilić, Elvis Jahić i Nedim Malkočević.

-Što se tiče Dramskog studija ne bismo željeli da vršimo pritisak na djecu, nego ih pozivamo da dođu da se zajedno zabavljamo i glumimo. Pozivamo djecu s kojom smo već radili ali i nove da nam se pridruže. Termin audicije je 5. novembar 2011, sa početkom u 12, 00. Bilo bi dobro da djeca za audiciju pripreme nešto, glumu, pjesmu, šta znaju, a da je vezano za scenu. Pozivaju se zainteresovani od 7 od 18 godina, rekao je Edis Žilić.

Od danas V.D. direktora Narodnog pozorišta Tuzla Midhat Kušljugić, između ostalog je najavio i 18. Pozorišne dane na kojem će učestvovati pozorišne kuće iz regiona.

- Što se tiče planova, ja sa ove pozicije, na koju sam startao danas, ne mogu reći puno, sve će ovisiti od sredstava sa kojima ćemo raspolagati. Zadovoljan sam sa dosadašnjem dijelom sezone. Dosta smo gostovali na festivalima sa predstavama "Arapska noć", "Vrtlar" i "Helverova noć" koja, evo gostuje i u Boljevcima. Nadam se da će dostojno predstaviti Narodno pozorište Tuzla kao što je i u Kikindi. U novembru slijede 18. Pozorišni dani o čemu će u dogledno vrijeme biti više riječi. Za sada mogu reći da će biti zastupljena cijela regija.

Predstava "Halverova noć" na Pozorišnoj smotri malih formi Boljevci 2011, učestvuje sutra, 29. oktobra 2011. godine sa početkom i 19, 00.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice