TUZLARIJE - KULTURA

27.10.2011.
Oto Vrhovnik i kvartet ˝Saxija˝ održali koncert u Tuzli

Koncert Ota Vrhovnika saksofoniste i profesora sa Akademije u Beču, održan je sinoć 26. oktobra 2011. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.


Koncert se održavao kao dio bogatog sadržaja ovogodišnjeg XIV Internacionalnog bijenalnog festivala crteža i grafike - INTERBIFEP. Uz Ota Vrhovnika nastupio je i kvartet saksofona ˝Saxija˝.


Tuzlanska publika imala je priliku da uživa u zvuku saksofona, koji je po mišljenju prof. Vrhovnika nedovoljno zastupljen u Bosni i Hercegovini i upravo sa tim ciljem i osnovan je sarajevski kvartet ˝Saxija˝ koji se u sklopu turneje po BiH, nakon Sarajeva, Bihaća i Banja Luke predstavio sinoć i Tuzlacima.



- Osnivanjem ovog kvarteta ja želim pomoći da i ovdje saksofon zaživi – dodao je prof. Vrhovnik.
Sarajevski kvartet ˝Saxija˝ sačinjavaju Adnan Cico, Benjamin Aganlić, Belma Kahrović i Erik Marjanović.
Zaljubljenici u klasiku imali su priliku da uživaju u bogatom repertorau prof. Ota Vrhovnika i kvartet ˝Saxija˝koji ističe da nemaju posebno napisan program za koncert, već da rade po osjećaju i procjeni publike koja ih sluša.


- Želim pokazati da se ne svira samo jazz na saksofonu, nego i klasične kompozicije, moderne stvari u kojima se upotrebljavaju efekti koji se mogu izvesti samo na saksofonu – istakao je prof. Vrhovnik.

Koncertom u Tuzli završena je bosanskohercegovačka turneja Ota Vrhovnika i kvarteta ˝Saxija˝.
U Okviru XIV INTERBIFEP-a zvuci saksofona u Ateljeu Ismet Mujezinović

Priredio(la): BMG                


Osmrtnicama ba smrtovnice