TUZLARIJE - KULTURA

25.10.2011.
Obilježen jubilej „Panonije“
Igrama i pjesmom kroz 15 godina uspjeha



Foklorni ansambl „Panonija“ iz Tuzle, u ponedjeljak navečer, održao je koncert u povodu obilježavanja 15 godina uspješnog rada i djelovanja. Svi oni koji su izdvojili svoje vrijeme i bili dio ove smotre uspješnog rada nisu ostali uskraćeni za vrhunski doživljaj.



- Obzirom da je naš jubilej nastojali smo da program bude drugačiji i sadržajniji, a u sat vremena posjetiocima Bosanskog kulturnog centra smo priredili muzičko-scenski spektakl. Sve ono što smo godinama radili pretočili smo u jednu cjelinu, a sudeći prema reakciji publike, naš odabir poklopio se sa ukusom publike. Rasti sa ovim ansamblom u vremenu kada se zanemaruje ono što nas u mnogome definiše - naša tradicija i kultura, je neprocjenjiv dar. To nas ujedno motiviše da nastavimo odgovorno raditi, čuvati i prezentovati svoje običaje, kazala je za naš portal Dajana Bakić, članica FA “Panonija”.



U jednosatnom programu nastupili su članovi I postave FA “Panonija”, njih ukupno 65, koji su se publici predstavili sa dobrom poznatim koreografijama, za čije nastajanje je najzaslužniji koreograf Edvin Sadiković.



Program je upotpunjen nastupom vokalnih solista poput: Hasana Tanjića, Emira Hurića i Azura Dervišagića, a sve izvođače je pratio Muzički ansambl "Panonija", pod rukovodstvom Ismara Alibegovića.



Zanimljivo je da su u folklornim koreografijama nastupili i bivši članovi “Panonije”, koji su se rado odazvali pozivu da uveličaju ovaj jubilej. Među njima je i Amila Žunić. -Jedan sam od prvih članova ovog foklornog ansambla. Plesala sam u samim začecima u ratnom periodu, kada su na grad padale granate i uslovi za rad su bili teški. Nakon svega, ansambl “Panonija” je izrastao u ozbiljnu i perspektivnu folklornu grupu, što pokazuje i naš nastup, kao i pozitivna reakcija publike. Sretna sam zbog toga i zahvaljujem se koreografu Edvinu što sam opet imala čast da zaigram na sceni., kazala je Amila.



Folklorni ansambl “Panonija” Tuzla osnovan je 15. oktobra 1996. godine. Tokom svih ovih godina uloženo je mnogo rada i truda, a rezultat toga je prepoznatljivost ansambla, ne samo u našem gradu, nego i širom Bosne i Hercegovine. Ansambl broji oko 150 članova različitih uzrasta i profila, a osim ljubavi prema kvalitetnoj pjesmi i običajima povezuje ih prijateljtsvo što se vidi ne samo na sceni nego i iza nje.



Suština njihovih igara jeste prikazivanje multikulturalnosti i različitosti naroda Bosne i Hercegovine i Balkana uopšte, jer i postava "Panonije" upravo je takva - šarolika i po tome prepoznatljiva.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice