TUZLARIJE - KULTURA

11.11.2011.
Nova galerija počela rad izložbom savremene likovne minijature


U Tuzli je danas počela sa radom galerija "GM" (Galerija Mandžić) koja se nalazi u neposrednoj blizini Rudarsko geološko građevinskog fakulteta. U organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine u novoj Galeriji svečano je otvorena izložba pod nazivom "Internacionalno annale savremene likovne umjetnosti minijature".



Brojnim posjetiocima na današnjem otvaranju obratili su se akademik Enver Mandžić, vlasnik galerije GM i predsjednik Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i akademik Boško Kučanski.



Prostrana galerija svojevrsni je muzej savremene umjetnosti, sama lokacija između 10 fakulteta, prema mišljenju akademika Mandžića trebala bi da utiče na posjećenost kao i privlačenje mladih ljudi umjetnosti.

- Ovo je začetak djelovanja novog udruženja okrenutog umjetnosti i kulturi, koje će promovisati umjetnost u svim vidovima koji danas postoje. Želimo da Tuzla i Tuzlanski kanton dobiju još jedno mjesto gdje će se okupljati ljubitelji umjetnosti. Galerija se nalazi u centru između 10 fakulteta gdje prolaze na stotine, pa i na hiljade mladih svakog dana. Nadamo se da će ozračje postojanja ovog objekta doprinijeti okupljanju i studenata na ovom mjestu, između ostalog je rekao akademik Mandžić.



Poznat po svojoj ljubavi prema umjetnosti načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izrazio je svoje oduševljenje otvaranjem nove galerije.

- Blago Enveru Mandžića, blago Tuzli zbog Envera Mandžića. On je čovjek na putu ljubavi. Ljubav prema nauci dovela ga je do članstva u Akademiji nauka i umjetnosti u BiH. Ljubav prema umjetnosti dovela ga je do toga da izgradi ovaj hram umjetnosti. Ljubav prema Tuzli nosila ga je u njegovoj želji da svojoj voljenoj Tuzli pokloni ovakav hram umjetnosti. Porodica Mandžić na čelu sa akademikom Mandžićom dala je najveći poklon kulturi Tuzle u čitavoj historiji kulture Tuzle. Ponosan sam što imamo ovakvog sugrađanina, obradovan sam još jednim velikim djelom Envera Mandžića, kazao je načelnik Imamović.



Udruženje za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine danas je dodijelilo i nagradu za životno djelo akademiku Bošku Kučanskom, inače saradniku i prijatelju Envera Mandžića.



- Grad Tuzla i njeni žitelji, a posebno njen plemeniti sugrađanin akademik Enver Mandžić, mogu biti sretni i ponosni. Od mog prvog koraka na tlo Tuzle, Tuzlu doživljavam kao grad velikih mogućnosti. Naša zajednička neminovnost i sudbina je da trajemo u vremenu koje nam je dodijeljeno sve dok nas ne pokrije trava i šaš, ostaje zauvijek samo ono što je bilo kadro da se odupre zubu vremena, djela materijalne i duhovne prirode. Utoliko je ovaj trenutak sadržajniji i značajniji, rekao je akademik Boško Kučanski.



Po završetku svečanog otvaranja i Galerije i izložbe, posjetioci su iskoristili mogućnost da pogledaju izložene radove umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Holandije, Njemačke, Japana, Belgije, Švedske, Turske i Amerike.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice