TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2011.
Otvorena retrospektivna izložba slika Međunarodne likovne kolonije Breške

U Galeriji "Kristian Kreković" u Franjevačkom samostanu u Tuzli je otvorena retrospektivna izložba slika Napretkove Međunarodne likovne kolonije Breške.



Zanimljivo je da su organizatori spojili radove koji su nastali na zadnje dvije kolone, s obzirom da prošlogodišnja izložba nije održana zbog nedostatka finansijskih sredstava.



- Na izložbi smo izložili 37 slika, od svakog autora po jedno djelo. Ove godine obilježavamo 110 godina od rođenja Kristiana Krekovića i pet godina od otvaranja ove galerije, a do konca ove godine priredit ćemo okrugli sto i još nekoliko izložbi za ljubitelje likovne umjetnosti, rekao je Nikola Čiča, predsjednik Napretka."

Za vrijeme boravka i stvaranja na Breškama, 26 umjetnika je iza sebe ostavilo više od osamdeset radova rađenih u različitim tehnikama slikanja, od ulja na platnu, preko akrila pa do akvarela te nekoliko skulptura.





Ono što predstavlja bitnu značajku ovakvih kulturnih manifestacija, leži u činjenici da djela nastala na ovakvim kulturnim dešavanjima predstavljaju posebnu kulturnu i umjetničku vrijednost, kaže Ćazim Sarajlić i dodaje „Vlastita sredina obogaćena je djelima stvarne umjetničke vrijednosti i sadržaja. Tokom proteklih godina stvorena je vrijedna kolekcija slika različitih tematskih, generacijskih usmjerenja što ovu zbirku čini relevatnom kulturnom činjenicom ove sredine. Ova zbirka ima svoju značajnu vrijednost i sa pozicije stvaranja buduće galerije u okviru HKD „Napredak“.



Međunarodna likovna kolonija Breške, koja postoji već dvanaest godina, poprima izuzetno značajno mjesto u likovnoj umjetnosti i sam kvalitet manifestacije je iz godinu u godinu sve bolji, rekao je Vinko Lamešić, akademski slikar iz Tuzle. Tradicionalno, pokrovitelji Brežačke kolonije bili su Vlada TK, Opština Tuzla, Franjevački samostan sv.Petra i Pavla u Tuzli te Župni ured Breške. I ove je godina Kolonija održana u okviru kulturne manifestacije „Ljeto u Tuzli“.



Izložba ostaje otvorena naredne dvije sedmice.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice