TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2011.
KUD ˝Kapija˝
Uspješan nastup u Austriji

Nakon bajramske manifestacije, koja je proteklog vikenda okupila veliki broj naših zemljaka u Inzbruku (Austrija), kulturno-umjetnička društva ˝Puračić˝ i ˝Kapija˝ puni utisaka i pozitivnih dojmova vratili su se sa nastupa.



- Bilo je odlično. Domaćini su se potrudili da nas lijepo ugoste i da nam prije nastupa pokažu grad. Putovali smo 16 sati autobusom i bilo je veoma naporno, ali boravak u Inzbruku učinio je da se osjećamo sjajno jer je druženje bilo dobro posjećeno. Susreli smo se sa našim poznanicima i prijateljima koje dugo nismo vidjeli, a i upoznali smo nove ljude, kazao je Enver Dautović, koreograf i predsjednik KUD-a ˝Kapija˝.

Folklorna sekcija ovog Društva izvela je igre: ˝Vratnik˝, ˝Mejrušinu svadbu˝ i ˝Vranje˝, a publika ih je velikim aplauzom nagradila za ˝Sprečko kolo˝.



Osim njih, nastupio je i Murat Vrabac, najbolji bh. sazlija. Domaćini iz KUD ˝Džemat Inzbruk˝ predstavili su se folklornim igrama i izvedbama ilahija i kasida. Ova muzička djela u interpretaciji Belme Dizdarević, najmlađe članice hora ˝Selsebil˝ i Adema Dulaša, privukla su veliku pažnju publike. KUD ˝Puračić˝ također je interpretirao nekoliko ilahija.

Organizatori druženja iz Bosansko-islamskog kulturnog i vjerskog centra u Inzbruku zadovoljni su održanom manifestacijom. Adel i Zijad Sakić ističu da im je drago što je publika mogla uživati u lijepom programu koji su zajednički pripremila i realizirala tri kulturno-umjetnička društva.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice