TUZLARIJE - KULTURA

21.11.2011.
Stara Bosna sa štafelaja Fikreta Ibričića


Ni hladno vrijeme nije spriječilo mnogobrojne Tuzlake da posjete izložbu našeg uglednog sugrađanina Fikreta Ibričića. Izložba slika, postavljena u Međunarodnoj galeriji portreta, predstavlja crteže i slike krajolika stare Bosne, koje su nam u nasljedstvo ostavili stranci: austrougarski oficiri, arhitekti, geometri i fotografi koji su u BiH došli iz bijelog svijeta.



- Ovo je tematska izložba koja obuhvata vrijeme s kraja XIX stoljeća. Radi se o razglednicama koje sam pretočio u sliku, da bi naši sugrađani vidjeli kako se živjelo prije stotinu godina, kazao je Fikret Ibričić.



Na 35 umjetničkih djela, koje su rađene slikarskom tehnikom ulja na platnu, mogu se vidjeti, između ostalog, motivi teferića iznad Sarajeva, tu su tepsije sa hranom, ibrici i đugumi, zadimljeni čibuci u grupama ljudi koji sjede, Čaršijska i Jalska džamija u Tuzli i slično.





Kroz široku paletu boja, autor je na neobičan način oživio stare čaršije, sokake, kaldrme, vratio im kolorit, izgubljen u starim razglednicama i vremenom nagriženim fotografijama.





Fikret Ibričić rođen je u Tuzli 1942.godine. Slikarstvom se bavi od 1961.godine. Završio je Građevinsku-tehničku školu u Tuzli. Do sada je imao sedam samostalnih izložbi, kao i tridesetak kolektivnih i priličan broj učešća na raznim kolonijama. Živi i radi u Tuzli u svom ateljeu koji je smješten u objektu „Pasaž“ u Bankerovoj ulici.



Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena narednih devet dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice